MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Zmienione oblicze Astry. W Nowej Soli dojdzie do kadrowej rewolucji

Zmienione oblicze Astry. W Nowej Soli dojdzie do kadrowej rewolucji

Wrocławskie ulice ponownie w przedwojennym klimacie: Powrót ekipy Disney+ do miasta

Wrocławskie ulice ponownie w przedwojennym klimacie: Powrót ekipy Disney+ do miasta

Polecamy

Najlepszy prezent dla taty to zdrowie. Te badania powinien wykonywać każdy mężczyzna

Najlepszy prezent dla taty to zdrowie. Te badania powinien wykonywać każdy mężczyzna

Nocne obrady na torach. Nagranie z Gdańska podbija internet

Nocne obrady na torach. Nagranie z Gdańska podbija internet

Wakacje 2024: najciekawsze festiwale i imprezy muzyczne na lato w Polsce

Wakacje 2024: najciekawsze festiwale i imprezy muzyczne na lato w Polsce