5 z 11
Poprzednie
Następne
Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy
Pierogi z owocami
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, pojawiają się na co dzień na naszych talerzach. Jednak pierogi z owocami podświadomie przypisujemy do menu dla dzieci. Warto czasem po nie sięgnąć, aby nawet w środku jesiennej zawieruchy, przywołać wspomnienie letnich kolonii.
Przegotowanie: Na stolnicę przesiej ok. 400 g mąki i zrób w niej dołek. Do zagłębienia dodaj szczyptę soli i wbij jajko, a następnie dodając ok. 100-120 ml wody, wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm i szklanką wycinaj okręgi. Do każdego nałóż porcję ulubionych osłodzonych owoców i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.