Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placki ziemniaczane podawane na słono czy na słodko? To spór...
fot. gkrphoto/123rf

Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane podawane na słono czy na słodko? To spór toczony od zarania dziejów. Obydwie wersje mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Na słono jedzone są zazwyczaj z sosem grzybowym lub mięsnym ew. z kwaśną śmietaną, na słodko – z cukrem. I właśnie ten drugi smak, najczęściej pamiętamy z dzieciństwa.

Przygotowanie: Ścieramy 1 kg obranych ziemniaków i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy je z 2 jajkami i trzema łyżkami mąki. W zależności od tego, jak planujemy podać placki dodajemy startą cebulę oraz szczyptę cukru, soli i pieprzu. Porcję ciasta smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do momentu zrumienienia się placków z obu stron.

Zobacz również

Marczuk zmarnował piłkę meczową. Skrót Jagiellonia - Pogoń

Marczuk zmarnował piłkę meczową. Skrót Jagiellonia - Pogoń

Olecko: Porysował auta bo złościł się na parkowanie

Olecko: Porysował auta bo złościł się na parkowanie

Polecamy

Trzeci dzień poszukiwań płetwonurka GROM-u w Zatoce Gdańskiej

Trzeci dzień poszukiwań płetwonurka GROM-u w Zatoce Gdańskiej

Maj pełen atrakcji w Muzeum Miasta Gdyni!

Maj pełen atrakcji w Muzeum Miasta Gdyni!

Jedzie na Eurowizję i ma bardzo bogatych rodziców. Tę firmę znają niemal wszyscy

Jedzie na Eurowizję i ma bardzo bogatych rodziców. Tę firmę znają niemal wszyscy