4 z 11
Poprzednie
Następne
Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane podawane na słono czy na słodko? To spór toczony od zarania dziejów. Obydwie wersje mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Na słono jedzone są zazwyczaj z sosem grzybowym lub mięsnym ew. z kwaśną śmietaną, na słodko – z cukrem. I właśnie ten drugi smak, najczęściej pamiętamy z dzieciństwa.
Przygotowanie: Ścieramy 1 kg obranych ziemniaków i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy je z 2 jajkami i trzema łyżkami mąki. W zależności od tego, jak planujemy podać placki dodajemy startą cebulę oraz szczyptę cukru, soli i pieprzu. Porcję ciasta smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do momentu zrumienienia się placków z obu stron.