Pruskie gospodynie zaprezentowały dania z pogranicza czasów plemiennych i pełnego Festyn Kulinarny "Zamkowe smaki" za nami! Wydarzenie na zamku w Lidzbarku Warmińskim to prawdziwa gratka dla zafascynowanych epoką średniowiecza. Co przygotowano? Stoiska od kuchni średniowiecznej, po wiek XIX, a także pokazy, warsztaty, degustacje, pokazy i treningi historycznego fechtunku.
Pruskie gospodynie zaprezentowały dania z pogranicza czasów plemiennych i pełnego średniowiecza. Na ich stoisku można było między innymi spróbować uzyskać mąkę w żarnie nieckowatym, spróbować dań gotowanych w glinianych garnkach w ognisku czy chleba prosto z glinianego pieca. 25 litrów zupy cebulowej zniknęło w pół godziny. Były też ziołowe napary, jaja w popiele i podpłomyki, oraz takie rarytasy jak musztarda owocowa, jajecznica po wołyńsku na winie, bliny i wiele innych.
Prezentowano także pieczenie ptactwa na rożnie obrotowym oraz wędzenia ryb i mięsiwa w mobilnej wędzarni. Chętni mogli spróbować swoich sił we władaniu mieczem i szablą pod opieką instruktorów.
.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?