Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Schabowy to nie kotlet, to styl życia! Dziś dzień kotleta schabowego! Tak internauci śmieją się z kultowego dania kuchni polskiej! MEMY

red
Wideo
od 16 lat
Nie rosół, bigos, mielony, zrazy, gołąbki, pierogi, gulasz, kluski, czy kasza, ale to kotlet schabowy jest niekwestionowanym królem wśród tradycyjnych dań kuchni polskiej. Zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie zrezygnowania z jego spożywania. Dziś jest ku temu najlepsza okazja w roku, gdyż 7 listopada obchodzimy dzień kotleta schabowego. To danie na tyle kultowe, że doczekało się przy okazji swojego "święta" mnóstwa żartów ze strony internautów. Tylko zerknijcie!

Dzień kotleta schabowego. Czy trudno jest go przyrządzić?

Aby najsłynniejsze danie kuchni polskiej było smaczne, wymagana jest wprawa. Według opinii większości osób, które kiedykolwiek zabierały się za przyrządzanie kotleta schabowego, najbardziej skomplikowanym elementem, który może zaważyć nie tylko na smaku, ale przede wszystkim na wyglądzie kotleta schabowego, jest panierowanie.

Trwa głosowanie...

Jak często raczysz się kotletem schabowym?

Przy przyrządzaniu kotleta schabowego nie obędzie się też bez tłuczka. Pokrojone na fragmenty mięso trzeba dobrze rozbić. W innym wypadku, jeśli tego nie zrobimy, kotlet schabowy może okazać się twardy.

Dzień kotleta schabowego. Z czego się go robi?

Do przyrządzenia najpopularniejszego dania kuchni polskiej nie potrzeba przesadnie wielkiej liczby składników. Potrzebne są jedynie:

  • schab z kością lub bez kości,
  • jajka,
  • smalec,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.

Dzień kotleta schabowego. Jak go przyrządzić?

Po opisanym już powyżej rozbiciu tłuczkiem pokrojonego na plastry schabu należy roztrzepać jajka, a następnie dosypać do nich sól i pieprz.

W ten sposób przygotowane kotlety schabowe najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak właśnie powstaje smakowita panierka.

Następnie na rozgrzanej patelni należy roztopić smalec i smażyć na nim kotlety schabowe z jednej i drugiej strony, aż nabiorą doskonale znanego wszystkim miłośnikom tego dania, charakterystycznego, brązowawego koloru.

Uwaga! Z długością smażenia nie należy przesadzić. Spowoduje to, że panierka kotleta schabowego może się przypalić i nabrać czarnego koloru.

Dzień kotleta schabowego. Ile kosztuje kotlet schabowy w lokalu?

W popularnym wśród mieszkańców barze mlecznym słonecznym w centrum Gdyni kotleta schabowego kupimy aktualnie za 10 złotych. Nie jest to więc wygórowana cena.

Kotlet schabowy w lokalach gastronomicznych najczęściej serwowany jest jednak w zestawie, z ziemniakami lub frytkami, surówką, ogórkami kiszonymi. Wówczas jego cena wzrasta do ponad dwudziestu złotych.

Oczywiście kotleta schabowego, najczęściej z kością, zamówić możemy także w bardziej wykwintnej restauracji. Wówczas bywa dużo droższy.

Dla przykładu w uznawanej za jedną z najlepszych w Trójmieście restauracji Oberża 86 na ul. Starowiejskiej w centrum Gdyni zamówić można schab z kością z puree z boczkiem i szczypiorkiem oraz burakami zasmażanymi w cenie 63 złotych.

CZYTAJ TAKŻE:
Święta na wynos w Gdyni. Mieszkańcy pomagają restauratorom w mieście

Dzień kotleta schabowego. Ile kosztuje kotlet schabowy sporządzony w domu?

Oczywiście najbardziej przystępną cenowo opcją, która pozwala nam najtaniej zjeść kotleta schabowego, jest jego przyrządzenie własnoręcznie. Do zakupienia niezbędnych składników zaplanować musimy następujący budżet:

  • kilogram schabu - od 12 zł,
  • bułka tarta 0,5 kg - około 3,5 zł,
  • smalec 200 g - od 10 zł,
  • jajka - około 1 zł za sztukę,
  • kilogram mąki - od 3 zł,
  • kilogram soli - około 2 zł,
  • pieprz czarny mielony 20 g - około 2,5 zł.

Łącznie należy zatem przygotować się na wydatek około 40 złotych. Należy jednak pamiętać, że standardowy kotlet schabowy, serwowany w lokalach gastronomicznych, waży zazwyczaj od 130 do 150 gramów.

Powoduje to, że po zakupieniu powyżej wymienionych składników sporządzić możemy z nich sześć, lub nawet siedem kotletów schabowych. Zatem wydatek na jedną sztukę może wynieść nawet poniżej 7 zł!

Dzień kotleta schabowego. Jaka jest jego historia i czy jest popularny tylko w Polsce?

Tradycja przyrządzania kotleta schabowego w naszym kraju sięga XIX wieku. Przepis na niego w książce kucharskiej przedstawiła już Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka żyjąca w latach 1826 - 1901.

Schab jest oczywiście popularnym mięsem wieprzowym, przyrządzanym nie tylko w Polsce. W podobny sposób, co w naszym kraju, serwowany jest w Niemczech. U naszego zachodniego sąsiada znany jest jednak pod nazwą sznycel.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto