4 z 11
Poprzednie
Następne
Polskie warzywa i owoce. Które teraz kupować, bo są świeże i dobre?
Szczypiorek i cebula dymka
Szczypiorek bardzo dobrze pobudza apetyt i usprawnia trawienie. To bogactwo witamin K,C, A oraz folianów, które pozytywnie wpływają na układ trawienny. Jest także źródłem miedzi, żelaza i magnezu. W parze z cebulą dymką Pojawia się na straganach jako jedno z pierwszych wiosennych warzyw.
Cebula dymka, oprócz witamin podobnych do tych występujących w szczypiorku, ma w sobie także ważne minerały: cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo.
Za jedzeniem cebuli dymki przemawia także fakt, że nie powoduje łzawienia oczu przy krojeniu, a także jest bardziej słodka, od zwykłej cebuli.
Przejdź dalej strzałkami, klawiaturą lub gestami na monitorze.