Goście muzeum dowiedzą się z wystawy nie tylko o kazimierskim kogucie, jego historii, tradycji wypiekania, podboju Polski i świata, ale także o bardzo bogatym dziedzictwie kulinarnym i restauracyjnym Kazimierza Dolnego.
Poznają taką tematykę, jak tradycję dymionych śliwek węgierek, przetwórstwo naszych owoców, lokalne winiarstwo, browarnictwo, młynarstwo, typowe wielowiekowe uprawy, lokalne produkty spożywcze, domowe sposoby przetwarzania żywości i wybrane przepisy kulinarne na kazimierskie potrawy. Wystawa obejmuje również kuchnię żydowską Kazimierza Dolnego, dawne restauracje i jadłodajnie dla letników, kazimierskie targi i wiele innych ciekawostek.
Co więcej, będzie można zobaczyć proces wytwarzania kogutów oraz spróbować swoich sił w tworzeniu takich wyrobów.
Całość znajduje się w zabytkowych piwnicach piekarni Sarzyński. Muzeum można znaleźć na ul. Nadrzecznej 6 w Kazimierzu Dolnym.
Program warsztatów ogólnodostępnych i spotkań zamieszczony jest na stronie internetowej oraz na profilu facebookowym Piekarni Sarzyński, w kalendarzu wydarzeń Kazimierza Dolnego oraz we wnętrzach piekarni Sarzyński.
- Tak z woj. lubelskiego śmieją się internauci! Zobacz najlepsze MEMY
- Tak kibice bawili się na sobotnim turnieju Grand Prix w Lublinie
- W tych miejscach Lublina może być niebezpiecznie. Zwłaszcza po zmroku!
- Pątnicy dotarli do Chodla. Zobacz obszerną fotorelację z pierwszego dnia wędrówki
- Najważniejsza arteria dzielnicy Dziesiąta w Lublinie. Zobacz unikalne zdjęcia
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?