Proste przepisy na lemoniady od kilkuset lat cieszą się dużym uznaniem. Doceniano nie tylko ich walory smakowe oraz przyjemną ulgę, jaką dają podczas upalnych, letnich dni, ale także to, że są źródłem cennych witamin. I choć przez wieki zarówno preferencje kulinarne, jak i technologie wytwarzania napojów ulegały ewolucji, a tradycyjna lemoniada musiała toczyć często nierówny bój z masowo i bezkrytycznie reklamowanymi markami napojów gazowanych, to aktualnie smaki z czasów naszych pra i pra pra dziadków triumfalnie powracają.
W sobotę, 12 sierpnia w Miejskich Halach Targowych w Gdyni będzie można przywołać wspomnienia z dzieciństwa smakując tradycyjnie wytwarzane lemoniady lub spróbować zupełnie wywrotowych wariacji lemoniadowych, inspirowanych nowymi kulinarnymi trendami.
Wielka degustacja kilkudziesięciu autorskich przepisów na lemoniadę rozpocznie się o godz. 11.00 na placu przed Halą Łukową. Towarzyszyć jej będą pełne pozytywnej energii dźwięki muzyki DJ Poziego (Paweł Frączyk). Ponadto będzie można wziąć udział w konkursie na najbardziej kreatywną fotografię kulinarną, poświęcić czas na zabawę i zrelaksować się na leżaku z komiksem w ręce.
Program „Lemoniadowego Weekendu”
10.30-14.00 - Lemoniadowe rytmy z DJ Pozi (Paweł Frączyk),
11.00-12.00 - Wielka degustacja kilkudziesięciu autorskich rodzajów i kompozycji lemoniad,
12.15-12.45 - Konkurs na Lemoniadowe TOP 10 Lata,
12.45-13.15 - Zabawa kreatywna z nagrodami,
10.30-12.30 - Kreatywna fotografia kulinarna
Jak przygotować domową lemoniadę?
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?