Jola Słoma i Mirek Trymbulak: Świąteczne dania w lekkim stylu
Popularnością cieszą się ich warsztaty kulinarne, prelekcje na temat zdrowego jedzenia, pokazy gotowania. Tak naprawdę najbardziej lubianą przeze mnie postną potrawą jest ciabata maczana w oliwie. Tymczasem na tradycyjnym polskim świątecznym stole stawia się tyle różnych dobroci, tyle jadła, do tego ostro podlewanego oliwą, śmietaną... To nie jest lekkie jedzenie. Jola i Mirek prezentują dziś Czytelnikom, ku inspiracji, swój wigilijny stół - dwanaście potraw zdrowej, jak mówią, kuchni wegetariańskiej. - Ale przygotowując to świąteczne menu, doszłam do wniosku, że chyba nie zrobię tych wszystkich dań - wyznaje Jola. - Dlaczego? Bo nie będziemy w stanie tego wszystkiego zjeść, nawet wówczas, gdy dołączą do nas goście. A dla nas najważniejsze jest to, by czuć się w ten świąteczny czas zdrowo, lekko, szczęśliwie. Wszystkim proponuję, by zamiast sięgać po kolejną porcję pierogów, śpiewali kolędy, bo śpiewanie spala kalorie! I koniecznie wyłączyli telewizor, oglądanie telewizji prowokuje do obżarstwa.