Jola Słoma i Mirek Trymbulak: Świąteczne dania w lekkim stylu
- Na naszym świątecznym stole jest tradycyjna zupa grzybowa, barszcz z pasztecikami, choć one z soczewicą, bigos, nieco inny, bo z pomarańczą, pasztet, ale z grochu i boczniaka, nawet "kaczka" z jabłkami, choć mięsa kaczki w tej potrawie nie uświadczysz! - tłumaczy Mirek. Czas na post Nie różnicują, w wigilię na ich stole pojawią się potrawy typowo wigilijne jak i te, które podaje się w kolejne dni świąt. Ale to menu bez mięsa, bez ryb, bez jajek. - Dziwi mnie - zastanawia się Jola - dlaczego o wigilii mówi się, że jest ucztą bezmięsną, postną, skoro główne dania to ryby. Dla mnie jedzenie postne to znaczy lekkie, pozbawione tłustych sosów, cukru. U nas na święta nie robi się nawet wegańskiego (bez jajek) majonezu!