6 z 16
Poprzednie
Następne
Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać
Koper ogrodowy
Łagodny smak i przyjemny zapach koperku docenia większość z nas. Świeże listki są popularnym dodatkiem do wielu potraw, a bez suchych łodyg i baldachów trudno wyobrazić sobie kiszone ogórki.
Wszystkie części kopru zawierają cenne sole mineralne, a także witaminy. Napar z tej rośliny działa m.in. uspokajająco i nasennie, łagodzi problemy trawienne, działa też korzystnie na skórę.
Uprawa. Koperek można siać od połowy kwietnia do późnej jesieni (na zbiór wiosenny). Warto to robić co kilka tygodni, żeby zapewnić sobie stale świeże liście i pędy. Ta roślina musi mieć słońce oraz żyzną i w miarę wilgotną ziemię. Jest jednoroczna i nie jest odporna na mróz (ale nasiona mogą zimować w gruncie).