Chodzi o zdarzenie z 27 kwietnia 2012 roku, kiedy to do szpitala trafiało łącznie 50 osób - dzieci oraz personel przedszkola.
Do akcji natychmiast wkroczyły gdyński sanepid oraz straż pożarna. Po wyeliminowaniu przez strażaków możliwości skażenia chemicznego i zatrucia tlenkiem węgla, podejrzenia padły na zatrucie spożywcze. Służby sanitarne pobrały do badania próbki żywności, wymazy z przedmiotów, rąk i gardła oraz próbki wody.
Jak pokazały wkrótce badania, do masowego zatrucia doszło wskutek spożycia pasty drobiowej przygotowanej w przedszkolnej kuchni.
- U chorych stwierdzono zatrucie pokarmowe toksynami wydzielanymi przez gronkowca złocistego - informuje prok. Grażyna Wawryniuk, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Gdańsku. - Główną przyczyną były zaniedbania w przestrzeganiu wymogów sanitarno-higienicznych w kuchni.
Przesłuchana w charakterze podejrzanej kucharka przyznała się do zarzuconego jej przestępstwa i złożyła wniosek o dobrowolne poddanie się karze.
Zatrucie w przedszkolu w Gdyni - sprawdź wszystko na ten temat!
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?