Wino białe, czerwone, różowe. Z jakimi potrawami należy je podawać? (wideo)

Anna Chreptowicz
123RF
Wino to podstawowy trunek podczas Winobrania. Wielu z nas z pewnością kupi to, produkowane w naszych winnicach.Warto więc się dowiedzieć, jak właściwie z winem postępować, by stało się idealnym dodatkiem do obiadu.

Winobranie to czas, kiedy to właśnie wino króluje na stołach w naszych domach, restauracjach i kawiarenkach. Degustujemy je w odwiedzanych w tym czasie lokalnych winnicach, podczas winobraniowych spotkań oraz w zaciszu domowym. Nie każdy z nas jednak wie, w jaki sposób pić wino i jak je podawać, by poczuć jego cały bukiet smakowy.

Wino jest sztuką. Wiedząc, jak je oceniać i opisywać, wchodzimy w świat trunku, o którym się rozmawia. Z winem nierozerwalnie łączy się lokalna tradycja jego powstawania, niepowtarzalność roczników związanych z pogodą w danym roku i cierpliwość, z jaką winiarz tworzy wino, którego jakość i charakter tak naprawdę powstaje w winnicy pod postacią dojrzewających owoców. Wino łączy ludzi, mało kto wie, że świetne wina były produkowane zarówno w okolicach Zielonej Góry, jak na nadwarciańskich skarpach wokół Gorzowa.

Temperatura i kieliszek - kluczowe w wydobyciu smaku
Aby w pełni cieszyć się winem i czerpać z niego satysfakcję, należy je pić w odpowiedniej temperaturze. Białe w temperaturze od 10 do 12 stopni Celsjusza, a czerwone w 18 stopniach. Te parametry są optymalne, wino ogrzewając się nieco, z czasem "otwiera się" ujawniając coraz to nowsze aromaty.
- Bardzo ważne, by kieliszek był prawidłowej budowy, skupiał je, tzn. zwężał się ku górze, o szerokiej czaszy, stosunkowo długiej nóżce - mówi Łukasz Chrostowski, właściciel winnicy Equus w Mierzęcinie. - Wszystko po to, by móc wino obejrzeć, powąchać zakręcając winem dookoła. Ogólnie bawić się nim, często wsadzać nos od góry i sprawdzać, czy wino np. ewoluuje, tzn. zmienia aromaty. Dlatego kieliszek trzymamy zawsze za nóżkę, nie za szkło, jak to często robią aktorzy w filmach.

Smaki, barwy i aromaty

Każdy gatunek wina wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Nie każdy z nas jest w stanie wychwycić różnice, gdyż niektóre z nich bywają bardzo subtelne, niemal niewyczuwalne. - Wina białe pachną białymi owocami i kwiatami, najczęściej są to brzoskwinie, ananasy, jabłka, gruszki. Wina czerwone zaś to przeważnie czerwone owoce: maliny, jeżyny, czarna porzeczka, wiśnie, śliwy - tłumaczy Łukasz Chrostowski. Bardzo ważny jest również wygląd wina, który - zgodnie z tym, co mówi nasz ekspert, można opisać w bardzo łatwy sposób. - Najpierw patrzymy na kolor. Białe mienią się od prawie przeźroczystych przez ciemnosłomkowe, aż do bursztynowych. Czerwone od jasno- do ciemnoczerwonych, różowe są gdzieś pomiędzy i choć powstają zawsze z czerwonych owoców, mogą występować w przedziale kolorystycznym od bladoróżowych do prawie czerwonych.
Oczywiście kluczową kwestią w winie jest jego smak. - Smak, który nie tylko określamy przez stwierdzenie, ile jest w trunku cukru resztkowego, czyli czy wino jest wytrawne, czy słodkie, ale przede wszystkim czy jest smaczne, zrównoważone, długie. Czujemy też, jaka jest kwasowość. Niska czy wysoka kwasowość wina wynika z terminu zbioru owoców, techniki produkcji, ale także specyfiki szczepu. Za wcześnie zbierane będą mieć wysoką kwasowość, a zbyt późno zbierane - za małą i będą puste w smaku. Trzeba umiejętnie wybrać moment zbioru winogron - opowiada nasz ekspert.

Poznaj polską Toskanię! Wyrusz w podróż 5 szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji

Przewodnik interaktywny po polskiej Toskanii

Winiarska tradycja i pasja na dużym ekranie

Z czym to się pije?
Zwyczajowo mówi się, że białe wina pasują do ryb i drobiu, a czerwone - do dań mięsnych. I sporo w tym prawdy, bo te smaki się uzupełniają, podkreślają nawzajem, choć wraz ze zmianą przyzwyczajeń kulinarnych pojawiają się również bardziej śmiałe zestawienia, jak słodkie wina do słonych serów. Wina świetnie pasują do serów, których ostatnio pojawia się mnogość na rynku. - Polecam te regionalne, wytwarzane w małych lokalnych gospodarstwach.
Ogólnie zaś chodzi o to, by nam smakowało i byśmy z tym czuli się dobrze, choćby to było czasem w sprzeczności z odwiecznymi regułami.

Nasze wina i lokalne przysmaki
Moim ulubionym połączeniem czerwonego wina jest gęś faszerowana kaszą gryczaną z podrobami i pietruszką - mówi Ł. Chrostowski. - Do tego najlepiej pasuje Magnesia Prestige z Winnicy Equus. Wino złożone, eleganckie - to obecnie najbardziej utytułowane polskie wino czerwone, docenione medalami również za granicą. Ale to wino będzie również idealne do sarniny z kurkami. Do wędzonej sielawy z głębokich, lubuskich jezior dobrałbym znakomitego Rieslinga z winnicy Cantina. Do słodkiej szarlotki z renetą landsberską chętnie widziałbym półwytrawne Cuvee Słoneczne z Saint Vincenta lub aromatyczne białe wino ze szczepu Devin z Winnicy Ingrid. Z lekkimi grillowanymi potrawami, sałatkami, uroczo w upalne wieczory skomponuje się wino różowe z Winnicy Kinga. Do lina w śmietanie, ryby z której słynie nasz region, życzyłbym sobie gęste, wytrawne Passage Cuvee - bardzo poszukiwane obecnie białe, lubuskie wino. A toast za pomyślność wzniósłbym winem musującym Grempler Sekt z Winnicy Miłosz, którego pojawienie się zapowiada nową erę w polskim winiarstwie!

Wideo

Materiał oryginalny: Wino białe, czerwone, różowe. Z jakimi potrawami należy je podawać? (wideo) - Polska Times

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3