Wigilijne potrawy regionalne. Zobacz co znajdzie się na stołach znanych ludzi z Pomorza

RedakcjaZaktualizowano 
Fot. www.sxc.hu
Andrzej Januszajtis lubi kluski z makiem, senator Grzyb serwuje piernik z pieprzem i dwa rodzaje barszczu, scenograf Łucja Sobczak przygotowuje sandacza faszerowanego przepisem ze Wschodu.

Wigilia to nie jest czas eksperymentów kulinarnych, ale hołdowania tradycji - także regionalnej. Dlatego fefernuski kociewskie leżeć będą na stole obok kutii, sandacza faszerowanego i klusek z makiem. W domach wielu pomorskich celebrytów.

- Tegoroczną wigilię wprawdzie spędzę z rodziną poza domem - mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni - ale na pewno nie zabraknie na niej tradycyjnych przysmaków. Zwykle na świątecznym stole pojawia się u nas kutia, taka prawdziwa według receptury ze Wschodu, skąd pochodzi rodzina mojej żony. Teściowa specjalizuje się w tym daniu. Ja sam nie jestem amatorem kutii. Wolę wszelkiego rodzaju ryby. Pod tym względem w pełni moje potrzeby zaspakajają moi rodzice, którzy pochodzą z centralnej Polski.
- A więc nie będzie to śledź po kaszubsku? - pytam. - Nie, nie po kaszubsku - śmieje się prezydent - chociaż bardzo je lubię.

Zobacz nasz świąteczny niezbędnik

- Kluski z makiem są ulubiona potrawą mojego męża - mówi Ewa Januszajtis. - Moi rodzice pochodzili ze Lwowa, więc ja szczególną uwagę przywiązuje do kresowych smaków. U nas, na stole np. pierogi będą z kapustą, ale nie kiszoną, lecz słodką zasmażaną. Nie będzie zupy grzybowej, lecz barszcz z domowymi uszkami. Kutia u nas się nie przyjęła, robiłam ją chyba ze dwa razy, ale ani dzieci, ani mąż nie zachwycali się tą potrawą. Za to kluski z makiem lubią wszyscy. Wigilię spędzamy u córki, a na stole na pewno będzie 12 potraw.

- Pochodzę z rodziny kaszubskiej o silnych tradycjach - mówi Jan Kleinszmidt, przewodniczący Sejmiku Województwa Pomorskiego - więc na naszym wigilijnym stole potrawy regionalne goszczą w każde święta. Daniem, którego na pewno nie może zabraknąć, jest zupa brzadowa, bardzo popularna wśród Kaszubów, a do tego służąca zdrowiu, bo poprawia trawienie... Tę zupę przyrządza się z produktów, które kiedyś rosły przy każdym kaszubskim domu. Potrzebujemy suszonych owoców – jabłek, gruszek, śliwek, wiśni. W moim domu susz gotuje się z goździkami, szczyptą cynamonu i dodaje słodkiej śmietanki. Tradycyjnie zupę brzadową podajemy z drobnymi kluseczkami.

- U nas święta są zawsze rodzinne, a Wigilia tradycyjna - mówi Witold Niesiołowski z Prokuratury Rejonowej w Gdyni. - W tym roku moja rodzina robi kolację wigilijną, przy której zasiądzie co najmniej 12 osób, którym podamy tradycyjne potrawy. Będzie barszcz z uszkami, karp w galarecie - w sumie - o ile dobrze pamiętam - 9 dań. itp. Nie ma u nas takiej tradycji, aby podawać regionalne przysmaki. Żona nie pochodzi stąd, moi rodzice są z południa, więc hołdujemy tradycyjnej kuchni polskiej.

Przepisy na święta Bożego Narodzenia

- Przy wigilijnym stole - mówi Łucja Sobczak, scenograf teatralny - wspominamy tych, którzy już odeszli. Na stole pojawią się więc potrawy mojej mamy, która pochodziła z okolic Nowogródka. Obok tradycyjnej kutii (po pszenicę mąż jeździ co roku na rynek we Wrzeszczu) będą ryby. Ale nie wszechobecny karp w galarecie tylko takie, jakie robiła moja mama czyli: szczupak lub sandacz faszerowany. Farsz przyrządzony będzie według starej receptury. W naszej rodzinie mieszają się tradycje: teść pochodził z Kartuz, teściowa z Krakowa. Może dlatego mąż szuka zawsze w święta tradycyjnego kucha czyli ciasta drożdżowego. Z kolej dzieci, z którymi spędzamy święta w Osowej mają inne przyzwyczajenia. Rodzina zięcia np. nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez własnoręcznie upieczonego piernika czy też klusek z makiem i z bakaliami. Na stole będzie z pewnością 12 potraw.

- Kuchnia regionalna jest podstawą kuchni polskiej - mówi Andrzej Grzyb pisarz, poeta, polityk, senator - dlatego powinniśmy dbać o regionalne receptury i przechowywać je w swoich domach. U mnie żywa jest tradycja kociewska. Moja mama i babcia przygotowywały świąteczne potrawy z naturalnych, mało przetworzonych produktów. Podobna będzie moja Wigilia. Będą dwa rodzaje barszczu: jeden zwykły sporządzony na bazie zakwasu z buraków ćwikłowych z odrobiną łoju wołowego dla smaku i drugi - z grzybami suszonymi, którego podstawą będzie sok z kiszonej kapusty. Do tego będzie oczywiście karp.

- W moim domu je się dorsze smażone w niewielkiej ilości oleju. Śledzie będą w oleju i w... sałatce - tzw. kociewski śledź szarpany z kwaśnym jabłkiem, cebulą i zakwaszoną śmietaną. Nie zabraknie pierogów - z kapustą i grzybami albo z twarożkiem i z ziołami - wcale nie na słodko i bez omasty. Mak - jeśli będzie - dodaje senator - to tylko w formie makowca. Za to będzie inna odmiana ciasta piernikowego tzw. fefernuski kociewskie. Zamiast przypraw do ciasta dodaje się czarny pieprz mielony. Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim Kociewiakom ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe już dwa tygodnie przed świętami powinno stać na strychu i dojrzewać. Fefernuski są najsmaczniejsze po kilku dniach, gdy zmiękną i skruszeją.

- Zupa grzybowa i śledzie po kaszubsku będą na pewno na stole - mówi Magdalena Kunicka -Paszkiewicz prezes fundacji Bursztynowe Oko. - Będzie zupa grzybowa według przepisu mojej mamy, która pochodziła spod Warszawy. Do tego kluski z makiem i śledzie po kaszubsku. Wigilię spędzam razem z dziećmi Rozalią i Jasiem, więc przygotowuję coś pod ich podniebienia. A bardzo lubią tradycyjną sałatkę jarzynową i zupę grzybową z kluseczkami. Do tego - karp w galarecie i ryba po grecku. Mam parę rodzinnych przepisów, ale najfajniejsze receptury są w książce "Praktyczny Kucharz Warszawski" z 1889 roku, którą dostałam od swojej teściowej. Tam na święta na stół stawia się 52 kapłonów - tyle ile jest tygodni w roku.

polecane: Komentarze ze sztabów wyborczych po ogłoszeniu wyników sondażowych

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3