Tradycyjne i regionalne! Oto wyjątkowe alkohole z Pomorza. Nalewki, wino, piwo i mocniejsze trunki. Lista jest długa, ciekawa i apetyczna

Tomasz Chudzyński
Tomasz Chudzyński
Nebrowianka nalewka śliwkowa Na obszarze Doliny Dolnej Wisły intensywny rozwój sadownictwa nastąpił w drugiej połowie XIX wieku. W wielu gospodarstwach zakładano sady, które usytuowane były z reguły na skarpach lub na dnie doliny. Owoce śliw, jabłoni, grusz, wiśni wykorzystywano na własne potrzeby, a nadwyżkę sprzedawano w miastach. Lokalny ekotyp śliw węgierek charakteryzuje się odpornością na niekorzystne czynniki klimatyczne, szkodniki oraz łatwością oddzielenia pestek od miąższu. Archiwum
Kilkanaście pozycji liczy oficjalna lista tradycyjnych alkoholi regionalnych z Pomorza - produktów zarejestrowanychprzez Ministerstwo Rolnictwa. To nalewki, piwo, wino oraz mocniejsze alkohole.Tradycja produkcji niektórych z nich sięga bardzo odległych czasów, receptury przywędrowały na Pomorze z Niderlandów, Kresów Wschodnich, niektóre zaś powstały w poszczególnych częściach naszego regionu. Każdy z nich, Kaszuby, Kociewie, Gdańsk, Żuławy, mogą pochwalić się znakomitej jakości trunkiem, wytwarzanym najczęściej z miejscowych darów natury.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie