Świąteczne pierniczki - najlepsze przepisy. Popularni kucharze zdradzają swoje przepisy. Gessler, Okrasa, Starmach
Fit piernik Darii Ładochy
Składniki:
- 130 g oleju kokosowego
- 130 g miodu
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szkl. posiekanych orzechów
- 2 jajka
- garść suszonych śliwek
- ciemna czekolada
- ⅓ szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie
Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu. W małym rondelku rozpuścić masło z miodem i dodać ksylitol wraz z przyprawą do piernika.
Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Dodać mleko, jogurt i orzechy, wymieszać. Na sam koniec dodać jajka.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 175 stopni. Wylać masę do foremki i powtykać śliwki. Piec około 45 minut do suchego patyczka.
Polewa
Połamaną czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej lub w garnuszku o grubym dnie wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszać aż całość się rozpuści a składniki połączą w gładką masę. Polać upieczony piernik polewą.
Źródło: dziendobry.tvn.pl