Spis treści
Rabarbar i jego właściwości
Rabarbar cieszy się w Polsce dużą popularnością. Dawniej roślina ta sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy spotkać go w sklepie. Rabarbar to roślina, która najlepsza jest podczas wiosny oraz początku lata, wtedy gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.
Ile kalorii ma rabarbar?
Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal.
Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.
Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.
Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy:
- duże ilości witaminy A
- magnez
- potas
- żelazo
- wapń
- cynk
- witaminy C, E, K, B1, B2, B6
- kwas foliowy
- niewielką ilość jodu
Właściwości zdrowotne rabarbaru:
- ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
- obniża ciśnienie krwi
- reguluje poziom cholesterolu
Kto nie może jeść rabarbaru?
Mimo wielu zalet i zdrowotnych właściwości spożycie dużej ilości rabarbaru może być dla niektórych osób szkodliwe, ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego w rabarbarze (w 100 g produktu znajduje się około 570-1900 mg szczawianów), który powoduje powstawanie kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko niewydolności nerek, prowadzi do odwapnienia kości, zapalenia stawów, a nawet zaburzenia pracy serca.
Ze względu na dużą zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby:
- z kamicą szczawianową
- dną (skazą) moczanową
- osteoporozą
- dzieci i kobiety w ciąży
- kobiety karmiące piersią
żródło: dietetycy.org.pl
Rabarbar w roli głównej - pyszne przepisy
Rabarbar głównie jest wykorzystywany do wypieków. Jego cierpki, kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta.
Popularne przepisy z rabarbarem to:
- drożdżówki z rabarbarem
- dżem z rabarbarem
- kompot z rabarbarem
- placek z rabarbarem
Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, które jest nie tylko pyszne, ale i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do blaszki i posypać kawałkami rabarbaru.
Proponujemy doprawić ciasto wanilią, ale równie dobrze będzie smakować z odrobiną cynamonu. Po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto z rabarbarem:
Szybkie ciasto z rabarbarem - prosty przepis
(czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 40 minut)

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 5 jajek
- 250 g masła lub margaryny
- 3- 4 łodygi rabarbaru
- opcjonalnie: cukier puder do dekoracji
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
- Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
- Pokrój rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
- Rozpuść masło.
- Wymieszaj w misce sypkie składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
- Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
- Nie wyłączając miksera dodaj masło i sypkie składniki.
- Przełóż ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki rabarbaru.
- Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
- Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem gotowe. Życzymy smacznego!
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!

MERADISO®
MERADISO® Pokrowiec na wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją Wi-fi
Opis produktu pokrowiec na sprzęt kuchenny pasuje …

SILVERCREST®
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
Opis produktu wielofunkcyjny robot kuchenny do sie…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Nie róbmy zapasów, szukajmy promocji KOMENTARZ