SERNIK MOJEJ MAMY
CIASTO NA SMUTKI
Autorka: Stanisława Jasinowska, Grochowice (gmina Kotla)
Składniki:
Ciasto: mąka, masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia
Masa serowa: ser, masło cukier, jajka, cukier waniliowy
Piana: białka z jajek, cukier, mąka ziemniaczana
Rodzynki
Wykonanie:
Wyrobić ciasto kruche z podanych składników. Wyłożyć nim blachę posmarowaną tłuszczem. Część ciasta można zostawić w lodówce do użycia go do dekoracji.
Ser dwukrotnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Do tej masy dodawać po łyżce sera i dalej ucierać. Na końcu dodać rodzynki i połączyć z pianą z ubitych białek.
Gotową masę przełożyć do blachy wyłożonej ciastem. Z odłożonego kawałka ciasta zrobić dekorację na wierzch w postaci kratki. Piec 60 minut w temp. 180 °C.
Ciekawostki:
Sernik jest jednym z najpopularniejszych wypieków.
Sernik nie opadnie, jeśli podczas pieczenia wbije się w ser 1-2 rurki makaronu, aby z ciasta mogła uchodzić para. Ciasto to nie opadnie także wówczas, jeśli już upieczone pozostawi się je na 10 – 15 minut w wyłączonym piekarniku.
--- II miejsce w Konkursie Kulinarnym na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Inne produkty, w tym domowe wypieki” w 2010 r.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?