Robert Makłowicz przyjechał do Gdyni. Przyrządził escabeche i odwiedził restaurację Biały Królik

red
Robert Makłowicz odwiedził Gdynię, zwiedził Muzeum Emigracji, gdzie połączył kaszubskie i zagraniczne smaki jako escabeche. Hulajnogą zwiedził również Bulwar Nadmorski, a potem odwiedził gdyński hotel Quadrille, a w nim restaurację Biały królik. Właśnie z tych gdyńskich odwiedzin, powstała część odcinka, który znany dziennikarz kulinarny umieścił na swoim kanale na YouTube.

Makłowicz po Gdyni poruszał się w specyficzny sposób - na hulajnodze. Widok znanego dziennikarza na hulajnogowej przejażdżce z pewnością zaskoczył wielu gdynian, jednak już teraz wiemy, że jeden z najpopularniejszych krytyków kulinarnych w Polsce, kręcił w Gdyni nowy odcinek, w ramach swojego cyklu "Podróż na Pomorze".

- Gdynia to miasto legenda - podkreślał Robert Makłowicz. - Symbol ofiary i pracy pokolenia odrodzonej ojczyzny po 1918 roku. Miasto miało zaspokoić morskie ambicje. Potrzeba posiadania portu i potrzebna łączności z morzem, stworzyły Gdynię.

Szczególnie do gustu Makłowiczowi przypadło Muzeum Emigracji, a dawnej Dworzec Morski w Gdyni, z którego wyemigrowały setki tysięcy Polaków. Tutaj tradycyjnie wziął się za kuchnię. Najpierw omówił historyczny jadłospis z legendarnego TSS Stefan Batory, największego pojemnościowo w historii Polski statku pasażerskiego. Potem, już w szklanej części muzeum, ugotował marynowaną po kaszubsku rybę, w której zastąpił ocet spirytusowy octem winnym, a wodę winem - stworzył z tego escabeche. Następnie odwiedził jedną z najlepszych gdyńskich restauracji - Białego Królika, gdzie porozmawiał z tutejszym szefem kuchni - Marcinem Popielarzem oraz spróbował menu degustacyjnego.

- Cudowna, świeża kompozycja. To wszystko jest nie tylko pięknie podane, ale też wybitnie smaczne. Jedzenie najczęściej jest rzemiosłem, ale może być też sztuką. Właśnie tutaj nią jest - komplementował gdyńską restaurację Makłowicz.

Wideo

Materiał oryginalny: Robert Makłowicz przyjechał do Gdyni. Przyrządził escabeche i odwiedził restaurację Biały Królik - Dziennik Bałtycki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie