Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna i prosta napoleonka. Waniliowy krem smakuje nieziemsko, po prostu palce lizać. Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
To ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zobacz, jak szybko możesz zrobić wyśmienitą napoleonkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
To ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zobacz, jak szybko możesz zrobić wyśmienitą napoleonkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Napoleonka to dla wielu ulubione ciasto. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze — dużą ilość aksamitnego, waniliowego kremu i delikatnie chrupiące ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony i łatwy do przygotowania przepis na ten smakołyk. Jeden trik ma duże znaczenie. Wypróbuj przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego.

W skrócie:

Ciasto francuskie z kremem - najlepszy przepis

Napoleonka, nazywana także kremówką, to popularne i bardzo smaczne ciasto. Proponuję sprawdzony przepis na ten smakołyk — napoleonkę z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie nie sprawi ci żadnych trudności. Waniliowy, aksamitny krem budyniowy świetnie kontrastuje z lekkim i chrupiącym ciastem. Dużym ułatwieniem i sprytnym trikiem jest upieczenie już podzielonego na porcję wierzchu ciasta. Dzięki temu nie musimy się martwić, że przy krojeniu ciasto francuskie się połamie, a krem wypłynie. To proste i niesamowicie smaczne. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak szybko przygotować pyszną napoleonkę.

Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego

czas przygotowania: ok. 30 minut + schłodzenie kremu
porcja na: 15 kawałków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (dobrze zimne),
  • 2 łyżki cukru pudru,

krem:

  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Jak zrobić napoleonkę z ciasta francuskiego?

  1. W wysokim naczyniu zmiksuj szklankę mleka, żółtka, cukier, wanilię i mąkę pszenną.
  2. Drugą szklankę mleka wlej do garnka i ustaw na średnim ogniu.
  3. Gdy mleko się zagotuje, wlej dobrze wymieszaną masę z żółtkami. Cały czas mieszaj.
  4. Pogotuj masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  5. Od razu przelej masę do innego naczynia i wierzch przykryj folią spożywczą, tak by go całkowicie dotykała — dzięki temu na budyniowej masie nie utworzy się twarda warstwa. Wystudź.
  6. Podczas gdy masa będzie stygnąć, możesz upiec ciasta. Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni.
  7. Przełóż zimne ciasto francuskie na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  8. Piecz tak przygotowany spód ciasta ok. 10 minut. Zdejmij z blaszki i wystudź.
  9. Drugie zimne ciasto francuskie podobnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potnij je na w miarę możliwości równe prostokąty, nakłuj widelcem i piecz 10 minut. Wystudź.
  10. Miękkie masło ubij mikserem, aż będzie puszyste.
  11. Dodawaj do masła stopniowo masę budyniową. Miksuj do połączenia składników.
  12. Gotowy krem wyłóż na spód z ciasta francuskiego i przykryj prostokątami z ciasta.
  13. Całość posyp cukrem pudrem.
  14. Schłodź ciasto w lodówce przed podaniem. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna i prosta napoleonka. Waniliowy krem smakuje nieziemsko, po prostu palce lizać. Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego - Strona Kuchni

Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto