Podczas finału IV Weekendu Kulinarnego Gdyni ogłoszono zwycięzców drugiej edycji konkursu na „Gdyński Przysmak" - kulinarną wizytówkę miasta.
Gdyńskim przysmakiem mogło zostać każde danie: przystawka, zupa, danie główne lub deser. Miało rozpływać się w ustach, ale i dostarczać estetycznych przeżyć, czyli ładnie wyglądać. Potrawa musiała nie tylko podkreślać nadmorski charakter Gdyni, ale także jej tradycję i otwartość na świat.
ZOBACZ inne kulinarne wizytówki Gdyni
Na konkurs nadesłano ponad 30 autorskich przepisów. Jury - Komisja Gdyńskich Smakoszy - nagrodziła trzy osoby:
I nagroda - Przemysław Roman za „Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym";
Jury nagrodziło autora przepisu za pomysłowość i połączenie smaków dające wykwintne danie, świetnie oddające zarówno nadmorski charakter Gdyni, jak i jej otwartość na świat.
II nagroda - Mikołaj Wierzbicki za „[G]Dynia z morza i marzeń, czyli krem z dyni z łososiem i imbirem";
Jury doceniło zarówno ciekawe połączenie smaków - łososia i dyni w pysznej, kolorowej i rozgrzewającej gdyńskiej zupie, jak i grę słów w nazwie przepisu.
III nagroda - Beata Waśniewska za „Carpaccio śledziowe z kaszubskimi dipami";
Danie bardzo proste w wykonaniu, ale połączenie w intrygujący sposób śledzia z regionalnymi, kaszubskimi produktami jak jarzębina czy borówka, daje bardzo ciekawy i smaczny rezultat.
Dodatkowo jury przyznało pozaregulaminowe wyróżnienie dla Marty Piekarskiej za przepis na śledzie „Dwie wieże" - za ciekawy pomysł na podanie śledzi.
W tym roku po raz pierwszy do kulinarnego weekendu przystąpiła Stena Line.Była to największa restauracja biorąca udział w akcji. Jej kucharze przygotowali specjalne gdyńskie menu "Kwintet gdyński",czyli trypane bulwy z boczkiem i cebulką, pieczony filet z dorsza w cieście, szarlotka na ciepło z sosem waniliowym oraz zsiadłe mleko.
Jedną z atrakcji rejsu był pokaz kulinarny z udziałem Tomka Jakubiaka , który zgromadził wielu miłośników zarówno gotowania, jaki i konsumowania. Kucharz zaskoczył nowatorskim podejściem do tatara i łososia, połączył ze sobą m.in. smażony boczek, sok z limonki, kolendrę i oczywiście bałtycką rybę.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?