18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Po finale IV Weekendu Kulinarnego Gdyni.Wybrano kolejny gdyński przysmak

gp
Zespół Prasowy UM Gdyni.
Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo - tymiankowym został gdyńskim przysmakiem IV Weekendu Kulinarnego.

Podczas finału IV Weekendu Kulinarnego Gdyni ogłoszono zwycięzców drugiej edycji konkursu na „Gdyński Przysmak" - kulinarną wizytówkę miasta.

Gdyńskim przysmakiem mogło zostać każde danie: przystawka, zupa, danie główne lub deser. Miało rozpływać się w ustach, ale i dostarczać estetycznych przeżyć, czyli ładnie wyglądać. Potrawa musiała nie tylko podkreślać nadmorski charakter Gdyni, ale także jej tradycję i otwartość na świat.

ZOBACZ inne kulinarne wizytówki Gdyni

Na konkurs nadesłano ponad 30 autorskich przepisów. Jury - Komisja Gdyńskich Smakoszy - nagrodziła trzy osoby:

I nagroda - Przemysław Roman za „Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym";
Jury nagrodziło autora przepisu za pomysłowość i połączenie smaków dające wykwintne danie, świetnie oddające zarówno nadmorski charakter Gdyni, jak i jej otwartość na świat.

II nagroda - Mikołaj Wierzbicki za „[G]Dynia z morza i marzeń, czyli krem z dyni z łososiem i imbirem";
Jury doceniło zarówno ciekawe połączenie smaków - łososia i dyni w pysznej, kolorowej i rozgrzewającej gdyńskiej zupie, jak i grę słów w nazwie przepisu.

III nagroda - Beata Waśniewska za „Carpaccio śledziowe z kaszubskimi dipami";
Danie bardzo proste w wykonaniu, ale połączenie w intrygujący sposób śledzia z regionalnymi, kaszubskimi produktami jak jarzębina czy borówka, daje bardzo ciekawy i smaczny rezultat.

Dodatkowo jury przyznało pozaregulaminowe wyróżnienie dla Marty Piekarskiej za przepis na śledzie „Dwie wieże" - za ciekawy pomysł na podanie śledzi.

W tym roku po raz pierwszy do kulinarnego weekendu przystąpiła Stena Line.Była to największa restauracja biorąca udział w akcji. Jej kucharze przygotowali specjalne gdyńskie menu "Kwintet gdyński",czyli trypane bulwy z boczkiem i cebulką, pieczony filet z dorsza w cieście, szarlotka na ciepło z sosem waniliowym oraz zsiadłe mleko.

Jedną z atrakcji rejsu był pokaz kulinarny z udziałem Tomka Jakubiaka , który zgromadził wielu miłośników zarówno gotowania, jaki i konsumowania. Kucharz zaskoczył nowatorskim podejściem do tatara i łososia, połączył ze sobą m.in. smażony boczek, sok z limonki, kolendrę i oczywiście bałtycką rybę.

Codziennie rano najświeższe informacje z Gdyni prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Po finale IV Weekendu Kulinarnego Gdyni.Wybrano kolejny gdyński przysmak - Gdynia Nasze Miasto

Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto