Plaże w Trójmieście: Turyści narzekają na komercję i hałas

(Patsz)Zaktualizowano 
Tomasz Bołt
Turyści coraz częściej narzekają, że na plażach w Gdańsku, Sopocie i Gdyni jest za dużo punktów gastronomicznych i usługowych. Ich zdaniem one szpecą okolice i powodują hałas. Urzędnicy odpierają zarzuty i zaznaczają, że starają się jak najbardziej równoważyć proporcje, by na plaży każdy znalazł coś dla siebie.

- Kiedyś lubiłem przyjeżdżać nad morze, bo można było tutaj rzeczywiście odpocząć, ale to, co się dzieje teraz to coś okropnego. Wszędzie pełno budek z jedzeniem oraz alkoholem. Ciężko jest przez takie punkty gastronomiczne wypocząć, bo coraz częściej znajdują się na plaży i w tym momencie nie sposób ich ominąć - mówi pan Tomasz z Warszawy.

Gdańsk bez małych punktów

Jak przyznają przedstawiciele kąpielisk, ich zdaniem obiektów gastronomicznych wcale nie jest tak dużo jak przedstawiają to niektórzy wczasowicze.

Zobacz: Ile zapłacisz za picie i palenie na plaży?

- W Gdańsku postanowiliśmy jak najbardziej ograniczać obecność małych punktów z hot-dogami czy lodami na rzecz większych namiotów o wielkości 150-200 metrów kwadratowych. Na plaży pomiędzy Jelitkowem a Świbnem jest ich kilkanaście. Taka liczba na pasie o długości 23 km, to chyba nie aż tak dużo - zaznacza Łukasz Iwański kierownik Kąpieliska Morskiego w Gdańsku.

W Gdańsku zakazany jest handel obnośny na plażach i jak zaznacza Iwański część dzierżawców została zobligowana, by oprócz gastronomii pojawiły się też obiekty sportowe i rekreacyjne.

- Raczej staramy się, by tych obiektów było jak najwięcej. Nie przeszkadzają one turystom, a wręcz przeciwnie - dopominają się o nie, dlatego właśnie taki zapis podczas przetargu - wyjaśnia.

Sopot intensywny

W Sopocie, jak przyznaje Marcin Wargin, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji życie zawsze toczyło się w intensywnym tempie, także nie należy się dziwić, że i komercyjnych obiektów jest więcej.

- Mogę powiedzieć, że stosunek dzierżawionych plaż do komunalnych terenów wynosi pół na pół. W tym roku nie wydzierżawiliśmy żadnego fragmentu kąpieliska na działalność gastronomiczną - zaznacza. - Pamiętajmy, że dzierżawcy mogą zagospodarować plażę po akceptacji Miejskiego Konserwatora Zabytków. Dodatkowo odpowiadają za jej zagospodarowanie oraz zaopatrzenie w ratowników. Muszą także zapewnić natryski - dodaje.

Poczytaj także: Trójmiejskie kąpieliska czekają na plażowiczów

Gdynia estetyczna

W Gdyni z kolei główny nacisk położony jest na estetykę plaży, stąd punktów gastronomicznych nie ma.

- Oczywiście dajemy możliwość wypożyczenia turystom leżaków czy zakupu pamiątek. Jednak punkty z gastronomią absolutnie nie są potrzebne, bo nieopodal plaży w Śródmieściu są trzy w pełni funkcjonalne przez cały rok - wyjaśnia Sylwia Chwalczewska-Mathea.

- Nie chcemy zmieniać charakteru plaży, która powinna służyć przede wszystkim do wypoczynku. Oczywiście są też miejsca służące do aktywnego odpoczynku, czyli boiska i plac zabaw dla dzieci - dodaje Chwalczewska-Mathea.

Codziennie rano najświeższe informacje z Sopotu prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

polecane: FLESZ: Czego nie można zabrać na pokład samolotu

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3