Jak to działa? Ktoś, kto ma za dużo jedzenia – zostawia je. Ktoś, kto potrzebuje – częstuje się.
Dlaczego pierwsza wspólna lodówka pojawiła się właśnie na Uniwersytecie Gdańskim? - Okazuje się, że to uczniowie i studenci marnują najwięcej żywności. Według badań robi tak 29 proc. studentów – mówi w rozmowie z „Dziennikiem Bałtyckim” Natalia Nitek, która koordynuje ten projekt w Trójmieście.
- Chcemy edukować, zaszczepić w młodych ludziach ideę dbania o żywność i dzielenia się nią z innymi, przy jednoczesnym częstowaniu się bez skrępowania. Naszym celem jest również przełamanie tabu, że dzielimy się jedzeniem tylko z osobami biednymi, potrzebującymi – dodaje Natalia Nitek.
Ze względu na kwestie bezpieczeństwa, z pierwszej Jadłodzielni będą mogli korzystać wyłącznie studenci i pracownicy Uniwersytetu Gdańskiego. Kolejne mają być już dostępne dla wszystkich.
Czytaj też: Tony jedzenia wyrzucamy do śmieci. Coraz więcej też zamiast do kosza, trafia do potrzebujących
Środki na zakup lodówki (549 zł) i druk ulotek oraz plakatów reklamowych (572 zł) - w sumie ok. 1000 zł, zebrano za pośrednictwem portalu zrzutka.pl.
Dodajmy, że o czystość lodówki zadbają wolontariusze ze Stowarzyszenia Młodzi dla Polski. To oni będą sprawdzać jej zawartość.
Mottem organizatorów tej inicjatywy, która działa również w innych polskich miastach, są słowa papieża Franciszka: „Wyrzucane jedzenie jest jakby skradzionym ze stołu ubogich, głodnych”.
Z badań Kantar MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że niemal 35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność.
Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), a także jogurty (16 proc.). Najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności to: przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.) czy zbyt duże zakupy (15 proc.).
- Liczba osób, które przyznają się do marnowania jedzenia, od lat utrzymuje się na pewnym stałym poziomie – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Temat marnowania żywności jest szczególnie ważny przed Wielkanocą. Wielkanocna Zbiórka Żywności, organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności, odbyła się w połowie marca w ponad 300 miastach, w ponad 2000 sklepów i przy wsparciu około 30 tys. wolontariuszy. W tym roku do lokalnych organizacji pomocowych trafi dzięki temu 358 ton artykułów spożywczych.
Dodajmy, że Jadłodzielnia na UG jest pierwszą, ale nie ostatnią w Trójmieście.
- Traktujemy to jako wstęp, pilotaż, a gdy pomysł się sprawdzi, uruchomimy kolejne takie inicjatywy – zaznacza Natalia Nitek.
Uniwersytet Gdański, Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego (poziom -1) przy ul. Bażyńskiego 4.
Uwaga! Tutaj sprzedają „chrzczone" paliwo [lista stacji]
Test MultiSelect - pytania testu psychologicznego do policji
Janusze Projektowania - najgorsze pomysły na mieszkania
Uwaga! Lista najlepszych restauracji na Pomorzu
Najrzadsze imiona żeńskie nadane w 2017 roku
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?