Co zjeść mogli podróżujący słynnymi transatlantykami M/S „Batory” i TSS „Stefan Batory”? Tego dowiemy się już w marcu lub kwietniu, kiedy planowana jest premiera odcinka. W poszukiwaniach kulinarnych inspiracji Okrasie pomagała Agnieszka Drączkowska z Muzeum Miasta Gdyni, a prywatnie wnuczka Tadeusza Drączkowskiego - kapitana transatlantyków M/S „Batory” i TSS „Stefan Batory”
- Przede wszystkim chcę zgłębić tajniki kuchni, która mnie niezwykle intryguje, kuchni z perspektywy rzemiosła – mówi Karol Okrasa, kucharz i gospodarz programu „Okrasa łamie przepisy”. Chodzi o kuchnię na statku „Batory”, która była charakterystyczna i bardzo inspirującą. Zobaczyłem kiedyś jej menu i stwierdziłem, że warto o tym zrobić projekt. To próba pokazania kuchni z zupełnie innej strony. Polski szef kuchni chciał trochę barokowo te potrawy ubrać, troszkę oszukać i zwykłego kurczaka pokazać tak, jakby to było eleganckie danie. Z kolei zagraniczny szef kuchni, który zawiadywał kuchnią przez kilka lat, pokazywał zupełnie inny styl. On poszedł bardziej w regionalizm polski, który był dla niego wtedy chyba inspirujący. Chciałbym się dowiedzieć, czy na „Batorym” był prawdziwy all inclusive, jak on wyglądał i czy te potrawy rzeczywiście podawano tak, jak były opisane.
Karol Okrasa: Gdynia to interesujące miejsce
Wizyta w Gdyni skłoniła kucharza nie tylko do zgłębiana historii kuchni, ale również do degustacji lokalnych specjałów.
- Moim zdaniem Gdynia jest miastem tak samo pięknym, jak nieodkrytym i niepoznanym do końca. Prawdopodobnie znamy Gdynię z perspektywy piaszczystej plaży, ale warto też wejść troszkę do środka i poszperać. Zagłębić się i poznać jej historię, która jest absolutnie bogata, wspaniała i cudownie interesująca. Nie zawahałbym się użyć słowa, że bardzo smaczna – zaznacza Okrasa.
Czy Gdynia może inspirować kulinarnych mistrzów? Według Karola Okrasy jak najbardziej.
- Wielu moich kolegów ma tutaj swoje restauracje i wielu z tych kucharzy wygrywało międzynarodowe i ogólnopolskie nagrody kulinarne w konkursach, w których ja też miałem okazję uczestniczyć. I oni stąd czerpią inspirację. Ta lokalna kuchnia jest dla nich bardzo ważna i najczęściej dzięki niej wygrywają te konkursy – mówi kucharz.
Karol Okrasa to polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. Szefuje warszawskiej restauracji „Platter”
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?