Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

„Okrasa łamie przepisy” w Gdyni. Sławny kucharz zgłębiał kuchnię, którą serwowano na transatlantyku „Batory”

OPRAC.: red
Karol Okrasa zawitał do Gdyni w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. W Muzeum Miasta Gdyni nagrywał jeden z odcinków swojego programu „Okrasa łamie przepisy”, którym skupił się na kuchni serwowanej na transatlantyku „Batory”.

Co zjeść mogli podróżujący słynnymi transatlantykami M/S „Batory” i TSS „Stefan Batory”? Tego dowiemy się już w marcu lub kwietniu, kiedy planowana jest premiera odcinka. W poszukiwaniach kulinarnych inspiracji Okrasie pomagała Agnieszka Drączkowska z Muzeum Miasta Gdyni, a prywatnie wnuczka Tadeusza Drączkowskiego - kapitana transatlantyków M/S „Batory” i TSS „Stefan Batory”

- Przede wszystkim chcę zgłębić tajniki kuchni, która mnie niezwykle intryguje, kuchni z perspektywy rzemiosła – mówi Karol Okrasa, kucharz i gospodarz programu „Okrasa łamie przepisy”. Chodzi o kuchnię na statku „Batory”, która była charakterystyczna i bardzo inspirującą. Zobaczyłem kiedyś jej menu i stwierdziłem, że warto o tym zrobić projekt. To próba pokazania kuchni z zupełnie innej strony. Polski szef kuchni chciał trochę barokowo te potrawy ubrać, troszkę oszukać i zwykłego kurczaka pokazać tak, jakby to było eleganckie danie. Z kolei zagraniczny szef kuchni, który zawiadywał kuchnią przez kilka lat, pokazywał zupełnie inny styl. On poszedł bardziej w regionalizm polski, który był dla niego wtedy chyba inspirujący. Chciałbym się dowiedzieć, czy na „Batorym” był prawdziwy all inclusive, jak on wyglądał i czy te potrawy rzeczywiście podawano tak, jak były opisane.

Karol Okrasa: Gdynia to interesujące miejsce

Wizyta w Gdyni skłoniła kucharza nie tylko do zgłębiana historii kuchni, ale również do degustacji lokalnych specjałów.

- Moim zdaniem Gdynia jest miastem tak samo pięknym, jak nieodkrytym i niepoznanym do końca. Prawdopodobnie znamy Gdynię z perspektywy piaszczystej plaży, ale warto też wejść troszkę do środka i poszperać. Zagłębić się i poznać jej historię, która jest absolutnie bogata, wspaniała i cudownie interesująca. Nie zawahałbym się użyć słowa, że bardzo smaczna – zaznacza Okrasa.

Czy Gdynia może inspirować kulinarnych mistrzów? Według Karola Okrasy jak najbardziej.

- Wielu moich kolegów ma tutaj swoje restauracje i wielu z tych kucharzy wygrywało międzynarodowe i ogólnopolskie nagrody kulinarne w konkursach, w których ja też miałem okazję uczestniczyć. I oni stąd czerpią inspirację. Ta lokalna kuchnia jest dla nich bardzo ważna i najczęściej dzięki niej wygrywają te konkursy – mówi kucharz.

Karol Okrasa to polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. Szefuje warszawskiej restauracji „Platter”

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto