- Kierowaliśmy się, oprócz wizualnej atrakcyjności potraw, przede wszystkim prostotą i szybkością wykonania. A ja osobiście także tym, żeby danie było zdrowe - mówi Joanna Grajter, rzecznik prasowy Urzędu Miasta Gdyni, członek konkursowej Komisji Gdyńskich Smakoszy. - Wszystkie te warunki spełniał najlepiej, naszym zdaniem, przepis, który dotarł do nas aż z Katowic - oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i orzechami. Mnie w daniu pani Anety Klimeckiej urzekł dodatkowo kształt owych miseczek, do złudzenia przypominają one muszle. Czyli choć ze Śląska - to bardzo miły gdyński akcent.
Z kolei internautom najbardziej się podobał przepis na jezioro łabędzie. Oddali na niego ponad 2 tys. głosów. Pani Anna Różańska proponuje w nim wypełnione musem z awokado ptysiowe łabędzie, majestatycznie unoszące się po bulionowym jeziorze.
Jury konkursowe pozostałe miejsca "na podium" przyznało - II miejsce - francuskiemu pierogowi pani Beaty Aleksandrowicz. Trzecie miejsce zajęły rajskie tortille z Rio de Janeiro pani Antoniny Koło, ex aequo z musem z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina pani Magdy Irzyk. Nagrody dla zwycięzców to m.in. weekend we dwoje w Zakopanym, warsztaty kulinarne itp.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?