Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lody o smaku konopi indyjskich w jednej z najstarszych cukierni w Gdyni

kp
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne sxc.hu
Jedna z najstarszych cukierni w Gdyni wymyśla coraz ciekawsze smaki lodów. Ostatnio pojawiły się lody o smaku konopi indyjskich i piwne. Jak smakują?

Konopie indyjskie i piwo. W szczególności tego pierwszego smaku raczej trudno było szukać w babcinych potrawach. Aż do teraz. Bez problemu można poznać ich smak z dziadkami lub z dziećmi i cieszyć się rodzinnym spotkaniem bez obaw, że do drzwi zapukają mundurowi. Mało tego, tych dwóch smaków można spróbować w samym środku największej galerii handlowej na Pomorzu. W pełni legalnie. To bowiem nowe smaki lodów.

Czytaj także: Plebiscyt SMAKOSZ 2013 zakończony! Sprawdź wyniki

Zdawać by się mogło, że po lodach buraczanych czy pomidorowych, które serwuje jedna z sopockich lodziarni, mało co w temacie może jeszcze zaskoczyć łasucha. I to wielki błąd, bo cukiernicy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa.

Dużo do powiedzenia mają za to pracownicy Cukierni Delicje, która ma swoją filię w Centrum Handlowym Riviera.

Właśnie tam w ostatnim czasie można było spróbować lodów... konopno-czekoladowych.

- Stworzyliśmy je z nasion konopi, masła konopnego, oleju konopnego, czekolady i ekstraktu z żeńskich kwiatów konopi - mówi Damian Czyżewski z cukierni Delicje. - To smak ciekawy dla... ciekawych.

Nowy smak lodów szczególne zainteresowanie wzbudził wśród młodszych klientów, którzy prawdopodobnie mogli mieć nadzieję na doznania niczym z popularnych amsterdamskich kawiarenek. Nic z tego. Jak tłumaczą przedstawiciele Delicji, stężenie psychoaktywnej substancji delta-9-THC, czyli tetrahydrokannabinolu, w masie lodowej ich produkcji wynosi poniżej 0,000000001 proc. Na "odlot", poza feerią smaków i kulinarnych doznań, nie ma więc co liczyć.

- Składniki używane do produkcji lodów są ogólnodostępne i dopuszczone do sprzedaży w Unii Europejskiej. Ekstrakt z kwiatów ze względu na proces destylacji zachowuje głównie swoje wartości eteryczne, tracąc przy tym wszelkie niedozwolone substancje, a otrzymujemy go oczywiście już po przetworzeniu. Na podobnej zasadzie są w sprzedaży detalicznej lizaki bądź też piwo - tłumaczy Czyżewski.

To nie pierwszy eksperyment z lodami Delicji. Latem klienci mogli spróbować sorbetu na bazie piwa o podwyższonej zawartości ekstraktu i alkoholu, którego smak - dominujący również w sorbecie - wynikał z połączenia dwóch słodów: jasnego pilzneńskiego i ciemnego prażonego. Ale to niejedyny "piwny" eksperyment Delicji.

- Opracowaliśmy delikatniejszą wersję, na bazie mlecznej z miodowym piwem z Ciechanowa. To faworyt z eksperymentów z piwem - mówią przedstawiciele gdyńskiej cukierni.

Klienci podjęli temat i na facebookowej stronie cukierni zaczęli domagać się kontynuacji eksperymentów. Wśród zgłoszonych pomysłów były m.in. lody bigosowe i schabowe. Cukiernicy nie ujawniają jednak, jakiego smaku będzie można się spodziewać w najbliższym czasie.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto