MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby,...
fot. gkrphoto/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Grzyby

Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby, zazwyczaj leśne, suszone i mrożone. To zwłaszcza prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i kurki, ale też gatunki hodowlane – najczęściej pieczarki. Są nie tylko dodatkiem smakowym, który dopełnia walory bigosu, farszu do pierogów z kapustą czy kulebiaka, barszczu czy też zupy grzybowej. Nawet mała ilość kapeluszników podbija w daniu zawartość cennych antyoksydantów, które pomagają zwalczać w organizmie stan zapalny. Dodają też potrawom cennego błonnika, który wspomaga układ odpornościowy. A żeby były lżej strawne, trzeba je dusić zamiast smażyć – i łączyć z mniejszą ilością tłuszczu.

Zobacz również

Boże Ciało w Suwałkach. Kierowcy musza liczyć się z utrudnieniami

Boże Ciało w Suwałkach. Kierowcy musza liczyć się z utrudnieniami

Przynieś lizaka dla chorego dzieciaka. Akcja ZSS w Słupsku (zdjęcia)

Przynieś lizaka dla chorego dzieciaka. Akcja ZSS w Słupsku (zdjęcia)

Polecamy

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Prawdziwa miłość to coś więcej, niż zakochanie. Jak rozpoznać wyjątkowe uczucie?

Prawdziwa miłość to coś więcej, niż zakochanie. Jak rozpoznać wyjątkowe uczucie?

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków