Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak łatwo obierać jajka? Poznaj genialne triki na szybkie obieranie jajek. Sposoby na szybkie obieranie jajek na twardo

Maja Czech
Maja Czech
Obtłucz jajka przed obieraniem - dzięki temu skorupka popęka na większe kawałki, które łatwiej będzie usunąć, niż te małe
Obtłucz jajka przed obieraniem - dzięki temu skorupka popęka na większe kawałki, które łatwiej będzie usunąć, niż te małe pexels
Zbliża się Wielkanoc, a więc jajek będziemy jeść na potęgę. Wiele gospodyń i gospodarzy mierzy się z podobnym problemem - jak podać jajka na twardo, gdy te ciężko się obierają i nie prezentują się dobrze na świątecznym stole? Sprawdźcie nasze triki, a obieranie jajek nie będzie stanowiło żadnego problemu!

Spis treści

Jak ugotować jajko na twardo?

Ugotowanie jajka na twardo jest mniejszą sztuką, niż ugotowanie go na miękko. Nie musicie zbytnio przejmować się czasem- najważniejsze, aby nie wyciągnąć jajka z wody zbyt wcześnie.

  1. Włóż jajko do gotującej się wody
  2. gotuj jajka 8 minut
  3. wylej ciepłą wodę z garnka i wlej chłodną wodę, aby zatrzymać proces gotowania

I gotowe! Przed nami jednak trudniejsza część zadania - obieranie jajek ze skorupki.

Czemu jajka źle się obierają?

Z pewnością zauważyliście, że skorupka czasami wręcz sama odchodzi od jajka, a czasem obranie go jest prawdziwym wyzwaniem. Nikt nie lubi, kiedy skorupka mocno przylega do białka, a obranie jaja kończy się wyrzuceniem jego sporej części razem ze skorupkami.
Mimo tego, że trudno obierające się jajko może budzić sporą frustrację, powinniśmy się cieszyć z tego, że nie przychodzi nam to z łatwością. Oznacza to, że nasze jajko jest naprawdę świeże!

Jeżeli skorupka szybko odchodzi od białka, oznacza to, że błonka dzieląca białko od skorupki jest słabsza - a więc jajko jest stare.

Jeżeli błonka silnie spaja białko ze skorupką - nasze jajko jest bardzo świeże.

Jak łatwo obrać jajko? Poznaj najlepsze triki!

  1. Po pierwsze, jajko, które zamierzamy ugotować powinno mieć temperaturę pokojową. Postarajcie się je wyciągnąć z lodówki na ok. godzinę przed ugotowaniem.
  2. Pamiętajmy, aby wszystkie jajka znajdowały się całkowicie pod wodą!
  3. Do gotowania wsyp czubatą łyżkę soli - to sprawi, że skorupka będzie stawiała mniejszy opór przy obieraniu. Oprócz soli może zadziałać także ocet lub soda oczyszczona.
  4. Obtłucz jajka przed obieraniem - dzięki temu skorupka popęka na większe kawałki, które łatwiej będzie usunąć, niż te małe
  5. Po obtłuczeniu, zalej jajka zimną wodą i odczekaj chwilę. Skorupka powinna wtedy odejść z łatwością
  6. Obieraj tylko ostygnięte jajka

Obieranie jajek w szklance

Ten sposób stał się prawdziwym hitem Internetu. Ugotowane i ostudzone jajko na twardo włóż do szklanki lub słoika z zimną wodą i zacznij nią intensywnie trząść. Jajko obierze się samo! Nie wierzycie? Obejrzyjcie filmik a potem sprawdźcie sami!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto