Dzień francuskiej gastronomii - "Gout de France/Good France 2017" - obchodzony jest 21 marca w dwóch tysiącach restauracji na całym świecie, w tym dziewięciu w Łodzi. Szefowie kuchni przygotowali kolację "a la francaise", składającą się z: aperitifu, przystawki, dania głównego, deski serów, deseru oraz wina i szampana.
Restauracje w Łodzi wybrane do akcji Good France
Łódzkie lokale biorące udział w akcji:
Cztery Ściany, ul. Piotrkowska 89
Farina Bianco, al. Piłsudskiego 14
Four Colors, ul. Łąkowa 29
Klub Wino, al. Kościuszki 1
Kolory Wina (NoBo Hotel), ul. Liściasta 86
Novo2 (Hotel Novotel), al. Piłsudskiego 11
Piotrkowska Klub 97, ul. Piotrkowska 97
Quale, ul. Narutowicza 48
U Kretschmera, ul. Kopernika 64
II edycja Goût de France w Łodzi. Zobacz co podano podczas dnia francuskiej kuchni [ZDJĘCIA]
Proponowane potrawy wywodzą się z kuchni francuskiej, ale na ich ostateczny smak i wygląd miała również wpływ kreatywność szefa kuchni. Np. Krzysztof Nowacki, szef kuchni Novo2 w Hotelu Novotel zaproponował m.in. Carpaccio z buraków podane z kozim serem, miodem truflowym, grzanką i gruszkowym chutney oraz Comber z królika w panierce z nasion i orzechów podany z zapiekanymi ziemniakami, sosem z kurek i bouquet garni.
- W akcji chce uczestniczyć coraz więcej osób. Okazuje się, że francuska kuchnia zdobywa sobie w Polsce rosnącą liczbę zwolenników, a Francuzi podkreślają, że Polacy kochają gastronomię i chętnie poznają nowe smaki - podkreśla Alicja Bień, Konsul Honorowy Francji w Łodzi.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?