Gdzie zjeść dobre lody w Gdyni? Które miejsca są polecane we wrześniu 2023?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Gdyni
Najlepsze lody w Gdyni Kerkez
Zobacz, gdzie znajdziesz najlepsze lodziarnie w Gdyni. Z całą pewnością są nieodłącznie związane z latem. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Zajrzyj na chwilę do przeszłości, aby sprawdzić jakie były ich początki. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Gdyni.

Historia lodów

Już w starożytnych Chinach pisano o deserze z owoców, lodu i mleka. Tym wymyślnym rarytasem mogli się delektować też wybrane osoby zamieszkujące starożytną Grecję i Rzym. Ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich partii górskich były unikatowym posiłkiem w formie współczesnego sorbetu.

W epoce Renesansu włoski architekt i kucharz odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia o nazwie Cafe Procope powstała we Francji w 1686 roku.

W naszej ojczyźnie najstarszy przekaz o sorbetach pochodzi z wieku XVII. Pierwszy raz przepis na zmrożony deser został umieszczony w 1783 roku w książce kucharskiej. W tamtych czasach obecne były one jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na stołach szlacheckich.

Po wojnie produkcja lodów została rozwinięta na dużą skalę. Rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach. Były podawane na waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Gdyni powstawały w centrum i przy najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody dostępne były tylko latem, dlatego też był to deser, na który czekano cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Współcześnie lody produkuje się z gotowych mieszanek proszkowych z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Możemy jednak spotkać w Gdyni lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się produkt z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Gdyni, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Gdyni

katalog firm

Jakie rodzaje lodów możesz dostać w lodziarniach w Gdyni?

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. W czasie kiedy gości u nas lato na każdym rogu znajdują się lodziarnie posiadające w ofercie lody włoskie, z automatu oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Inną opcją są lody w gałkach. Kolejny deser to sorbety przyrządzane z owoców i wody.

Do wyrobu lodów włoskich używa się mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

Lody wegańskie są inne niż pozostałe pod tym względem, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. Są to zazwyczaj sorbety albo lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Które lody są najmniej kaloryczne?

Sięgając po lody zastanawiamy się na pewno ile mają kalorii i czy nie wpłyną negatywnie na naszą figurę. W zależności od tego, jaki jest to rodzaj lodów porcja 100 g zawiera około 200 kcl. Gałka lodów waniliowych dostarczy nam około 130 kcl. W porównaniu do innych deserów jest to niewiele. Bez obaw możemy więc spożywać je w upalne dni.

Z pewnością najbardziej zdrowe są lody zrobione w domu. Do tego można wykorzystać jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub zdrowszego zamiennika spowoduje, że kaloryczność znacznie się obniży.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie