W skrócie
Autorka książki „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” to pół Szwedką i pół Sycylijką. Francesca Maugeri Holmström wychowywała się na włoskiej wyspie, chłonąc kulturę kulinarną regionu. We wstępie do książki opowiada, że jej ojciec prowadził popularną lodziarnię w rodzinnym miasteczku Costarelli. Autorka widziała, jak do ich lokalu po pracy przychodzili między innymi aktorzy i śpiewacy operowi z lokalnego teatru. Francesca Maugeri Holmström zafascynowała się gotowaniem już jako mała dziewczynka, gdy chowała się pod kuchennym stołem i obserwowała przy pracy babcię. Autorka z domu wyniosła szacunek do przepisów kuchni sycylijskiej przedstawiając je w wegańskiej i wegetariańskiej wersji. Zachęcamy do zrobienia nadziewanych pomidorów na lekki posiłek.
Faszerowane pomidory (pomodoro ripieni) – przepis na sycylijski obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 6 dużych okrągłych pomidorów,
- 75 ml tartej bułki,
- 1 gałązka bazylii,
- 1 gałązka oregano,
- 1 mała garść kaparów w soli,
- 100 g startego sera pecorino,
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
- 1 mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Opcjonalnie:
- bazylia do dekoracji
Jak zrobić faszerowane pomidory?
Przygotowanie:
- Starannie opłucz pomidory. Zetnij ich czubki ostrym nożem, nie wyrzucaj ich, lecz odłóż na potem. Ostrożnie wydrąż pomidory, miąższ przełóż do miski.
- Do miąższu dodaj bułkę tartą (albo pokruszony suchy chleb), sporą szczyptę soli, posiekaną bazylię, listki oregano, opłukane z soli kapary, starty ser i drobniutko posiekany czosnek.
- Wymieszaj wszystko i odstaw na kilka minut. Nadziej pomidory, na samej górze umieść po kawałku mozzarelli, a potem nałóż odłożone wcześniej pomidorowe „pokrywki”.
- Ułóż pomidory w natłuszczonej formie do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 30 minut.
Wypróbuj także przepis na sos pomidorowy z warzywami:
Włoska kuchnia po sycylijsku
W książce autorka zebrała mnóstwo przepisów na wykorzystanie sezonowych warzyw, które rosną na Sycylii. Szczególnie poświęciła uwagę mące, bakłażanom, pomidorom, cytrusom, karczochom, fenkułowi, warzywom kapustnym, orzechom, cukinii i szparagom. Świeże warzywa zostały użyte do pożywnej caponaty. Ten posiłek może zachwycić różnorodnością składników nawet najwybredniejszych domowników.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Tradycyjne gnocchi prosto z Włoch. Poznaj smakowity przepis na danie z ziemniaków
- Kuchnia włoska co dzień. Oto 12 najbardziej znanych dań pochodzących z Italii
- Domowa zupa z tortellini. Przepis na pomidorówkę we włoskim stylu
- Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?