Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Falujące śledzie" kulinarnym przysmakiem Gdyni

Maciej Czarniak
Maciej Czarniak
Szybkie danie ze śledzi autorstwa Małgorzaty Błasiak zwyciężyło ...
Szybkie danie ze śledzi autorstwa Małgorzaty Błasiak zwyciężyło ... Małgorzata Błasiak
Szybkie danie ze śledzi autorstwa Małgorzaty Błasiak zwyciężyło w konkursie na "Gdyński Przysmak".

- Informację o konkursie zobaczyłam na Facebooku. Rozejrzałam się po szafkach, lodówce i szybko przyrządziłam potrawę - mówi zwyciężczyni konkursu. - Falujące śledzie przypominają koniki morskie, więc morskich akcentów nie brakuje.

Jury doceniło potrawę za to, że można ją przygotować łatwo i w kilka minut. Wygląda ciekawe i nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych żeby je wykonać.

Drugie miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki. Ostatnie miejsce na podium przypadło Andrzejowi Ławniczakowi za zupę bursztynową. Jury doceniło oryginalny pomysł oraz wyrafinowanie dania. Jury wyróżniło także dwa kolejne dania "gdyńską muszlę" Beacie Kwaśniewskiej oraz polewkę śledziową Bernadety Zyty Puzdrowskiej.

Gdynianom śledzie przypadły do gustu

Choć wśród jury było dwóch szefów kuchni gdyńskich restauracji, my o opinię postanowiliśmy zapytać osoby do których potrawa jest kierowana przede wszystkim, czyli gdynian.

- Wydaje mi się, że prostota wykonania tego posiłku powoduje to, iż możemy  zaimponować naszym znajomym przygotowując nietypowe danie, które oni sami też będą mogli wykonać - mówi nam Marcin Michaś, gastronom z wykształcenia. - Jednocześnie danie to może stać się naszą regionalną potrawą, jak chociażby oscypki czy bliny.

Według Marcina potrawa jest efektowna, a łatwość zdobycia składników i przyrządzenia jej sprawi, że na pewno powstanie wiele improwizacji na jej temat dzięki czemu przepis będzie żył.

- Powiem krótko. To idealny wybór na kulinarną wizytówkę - przyznaje Kamila. - Szybkie, proste i oryginalne danie łatwo zapadnie w pamięć i zachęci do spróbowania jego smaku, a potem wykonania w domu.

Kamila nie ukrywa, że spodobało się jej bogactwo "gdyńskiej muszli" oraz orientalnej ryby, ale podkreśla że palmę pierwszeństw przyznaje śledziom właśnie za prostotę.

Zachęcamy do przedstawienia w komentarzach swoich opinii i wariacji na temat kulinarnego przysmaku Gdyni. Poniżej przepis na zwycięskie "Falujące Śledzie":

Składniki: 4 duże śledzie bałtyckie, łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany.

Śledzie umyć i wyfiletować po czym osuszyć. Następnie filety nabić na wykałaczki tak, by stworzyły na nich falę. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Następnie rozgrzać olej na patelni i smażyć śledzie na obu bokach. Dzięki temu nie zniknie efekt fali.

Na drugiej patelni rozgrzać lekko masło i poddusić na nim drobno posiekaną cebulę, po czym dodać starty kiszony ogórek. Do smaku można doprawić solą i pieprzem. zawartość patelni wsypać do miseczki w której wcześniej umieściło się 3 łyżki śmietany. Wszystko razem energicznie wymieszać tworząc sos do śledzi.
dodaj artykułdodaj wpis do blogadodaj fotoreportażdodaj wydarzenie
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto