To już szósta edycja wydarzenia, które pozwala nieco kreatywniej spojrzeć na przedmioty codziennego użytku i często powtórnie je wykorzystać. Festyny w gdyńskich halach targowych przyzwyczaiły nas do stoisk lokalnych rękodzielników. Tym razem pomysłodawcy zaproponowali bardziej interaktywną formę.
- Warsztaty tematyczne są przepiękne, a najważniejsze, że w tym wydarzeniu biorą udział całe rodziny. Ludzie są niezwykle kreatywni i są w stanie z niewielkiej ilości materiału zrobić coś cudownego. Rano dzieci robiły obrazki dla rodziców. Okazuje się, że z prostej serwetki można wykonać wielkie dzieło - powiedziała Bożena Samburska, która w każdą sobotę opiekuje się muzeum w podziemiu Hali Łukowej.
W targowych boksach zorganizowano łącznie 17 prelekcji o różnorodnej tematyce. Większość zajęć była związana z tworzeniem nowych przedmiotów przy wykorzystaniu niepozornych elementów. Pod czujnym okiem prowadzących uczono w jaki sposób wydziergać koszyczek na chleb czy tworzyć zielniki. Nie zabrakło także warsztatów kulinarnych. Podczas "Akademii fermentacji" przekazywano techniki kiszenia warzyw i owoców.
Zajęcia były podzielone nie tylko ze względu na tematykę, ale także grupy wiekowe. Najmłodsi uczestnicy warsztatów mieli nieco ponad dwa latka, jednak wiele prelekcji było skierowanych do młodzieży i dorosłych.
Zobacz także: V Dzień Kreatywny Miejskich Hal Targowych 2018 w Gdyni. Otwarcie muzeum i warsztaty w podziemiach hali [wideo, zdjęcia]
Uwaga! Tutaj sprzedają „chrzczone" paliwo [lista stacji]
Test MultiSelect - pytania testu psychologicznego do policji
Janusze Projektowania - najgorsze pomysły na mieszkania
Lista najlepszych restauracji na Pomorzu
Najrzadsze imiona żeńskie nadane w 2017 roku
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?