Tematem przewodnim spotkania były owoce morza. Zorganizowane przez Agencję Rozwoju Gdyni wspólne gotowanie z maluchami to element projektu Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. - Biorą w niej udział restauracje znajdujące się na szlaku - słyszymy od Aleksandry Nowakowskiej z Agencji Rozwoju Gdyni. - Restauratorzy przygotowują specjalnie dla dzieci warsztaty, podczas których dzieci przyrządzają dania, które są domeną tych restauracji. Zainteresowanie jest bardzo duże, w ciągu roku organizujemy parę takich warsztatów.
Akademia powstała 4 lata temu jako idea by uczyć najmłodszych dobrych nawyków żywieniowych, samodzielności oraz kreatywności. Jest to również promocja lokalnych restauratorów, szefów kuchni oraz innych punktów gastronomicznych ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni.
-Zdecydowaliśmy się na to, ponieważ uwielbiamy dzieci - mówi nam Filip Bierla, właściciel restauracji Honolulu. - Nigdy nie organizowaliśmy takich warsztatów i chcieliśmy spróbować. Szlak Kulinarny Centrum Gdyni zgłosił się do nas, zaproponowali nam taką współpracę. Zazwyczaj odmawialiśmy udziału w takich projektach, z uwagi na strasznie dużo pracy. Teraz mamy super ekipę, która nam pomaga i dzięki temu możemy się wraz z żoną skupić na takich pozytywnych rzeczach. Dzieci wraz z naszymi kucharzami robiły dzisiaj krewetki z ananasem i mango oraz burgery.
Dziecięca Akademia Kulinarna przeznaczona jest dla dzieci w wieku 6-12 lat. Uczestnictwo w DAK jest bezpłatne, jednak z uwagi na ograniczoną ilość miejsc obowiązują wcześniejsze zapisy. Na około 1,5 tygodnia przed planowaną Akademią na stronie internetowej oraz Facebooku Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni pojawia się informacja o najnowszych wydarzeniu i zapisach.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?