Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernik zawodem przyszłości

JS
Cukiernictwo dziś przeżywa swój renesans. Zawód cukiernika, który jeszcze 10 lat temu był niedoceniany i pomijany, obecnie za sprawą promowania powrotu do tradycji, natury i smaków z dzieciństwa znów jest popularny. Aktualny trend na zdrową, niemodyfikowaną żywność sprawia, iż tradycyjne wypieki: odświętne kołacze, placki serowe, mazurki czy strucle z makiem, które gościły na polskich stołach od wieków, cieszą się wielkim zainteresowaniem klientów

Ochotnicze Hufce Pracy w ramach realizacji projektu z zakresu „ginących zawodów”, którego celem jest ochrona przed zapomnieniem tradycyjnego rzemiosła i wytwórczości rękodzielniczej, zorganizowała szkolenia dla byłych wychowanków OHP z całej Polski.

10 absolwentów z podkarpackiej Wojewódzkiej Komendy OHP przyjechało do oleśnickiego Centrum, aby zdobyć nowe umiejętności, a także podnieść kwalifikacje w zawodzie cukiernika. Pod okiem instruktorki Beaty Bąk młodzież przygotowywała tradycyjne wypieki oraz zapoznawała się z tajnikami przygotowywania różnych rodzajów ciast: drożdżowych, kruchych, półkruchych, biszkoptowych i innych.
„Pieczenie ciast tradycyjnych jest o tyle trudniejsze, że używamy wyłącznie naturalnych składników. Każda receptura pochodzi z Podlasia, gdzie odbywają się szkolenia w wiosce ginących zawodów w Roskoszy, przede wszystkim ciasta drożdżowe, korowaje, babki marchewkowe, chałki” zdradza Beata Bąk.
90-godzinne szkolenie odbyło się na terenie Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy na w pełni wyposażonych warsztatach szkoleniowych.
- Zajęcia oparte są na praktycznych ćwiczeniach, młodzież ma okazję samodzielnie wykonywać wszystkie przepisy, poznając od kuchni tajniki tradycyjnych wypieków - kontynuuje instruktorka. - Młodzi ludzie byli bardzo zainteresowani, aktywnie uczestniczyli w zajęciach i zadawali dużo pytań.

Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia uczestnicy przygotowali także świąteczne domki z piernika, które zabrali ze sobą do domów. W trakcie pobytu młodzież odbyła szkolenie BHP oraz spotkała się z doradcą zawodowym z Młodzieżowego Centrum Kariery. W wolnym czasie goście integrowali się z młodzieżą przebywającą w internacie Centrum, a także udali się na wycieczkę do Wrocławia na Jarmark Bożonarodzeniowy.

Szkolenie zakończyło się egzaminem sprawdzającym ich umiejętności przez przedstawicieli Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej. Wszyscy uczestnicy otrzymali bardzo dobre oceny, a ich wypieki zdobyły uznanie Komisji, która była bardzo zadowolona z wiedzy zdobytej podczas kursu. Na egzamin przygotowano: tort chałwowy z wiśniami, tort z bitą śmietaną i owocami, babkę tulipan, sernik wiedeński, morengi, łabędzie z ciasta parzonego z bitą śmietaną, ciastka owsiane z bakaliami, ciastka kocie oczka, ciasto deserowe z galaretką, torcik serowy z musem brzoskwiniowym, muffinki oraz babeczki drożdżowe z jagodami.

Po egzaminie uczestnikom oraz instruktorce Beacie Bąk podziękowania złożył dyrektor Centrum, Przemysław Wróbel i Przewodnicząca Komisji Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej. Na zakończenie młodzi ludzie otrzymali zaświadczenia o ukończeniu kursu w zawodzie cukiernik wraz z małymi upominkami wykonanymi przez instruktora kowalstwa uczącego w oleśnickim Centrum.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto