MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CC BY 3.0...
fot. Wikipedia.ord/Matman z Lublina/CC BY-SA 3.0

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Lubelskie szczypki

CC BY 3.0

Szczypki (lub szczypy) to lubelski przysmak z Lubelszczyzny. Lubelskie szczypki to kolorowe i całkiem długie (15-centymetrowe) kawałki cukrowej masy, pakowane po 5 lub 10 sztuk w papierowe tutki. Robi się je z cukru, wody, ubitych białek, mąki ziemniaczanej, żelatyny, syropu smakowego i barwników. W przeciwieństwie do poznańskich rur i pańskiej skórki przepis na lubelskie szczypki nie jest owiany tajemnicą.

Zobacz również

Most w Pławowicach powinni zbudować do stycznia

Most w Pławowicach powinni zbudować do stycznia

Białostoczanie będą mogli poczuć się jak bohaterowie serialu "Bridgertonowie"

Białostoczanie będą mogli poczuć się jak bohaterowie serialu "Bridgertonowie"

Polecamy

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca