MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Truck Show 2024 w Nowym Stawie już w ten weekend. Sprawdź, co będzie się działo

NOWE
Truck Show 2024 w Nowym Stawie już w ten weekend. Sprawdź, co będzie się działo

Cenne zwycięstwo Wisłoki w Świdniku

Cenne zwycięstwo Wisłoki w Świdniku

Polecamy

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

HIT DNIA
Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód