Catering świąteczny: nowoczesne sposoby na tradycyjną magię świąt Bożego Narodzenia

Akcja specjalna Temat tygodnia: Świąteczne dekoracje
Na święta można kupić gotowe produkty, m.in. ciasta
Na święta można kupić gotowe produkty, m.in. ciasta Pixabay
Catering świąteczny stanowi odpowiedź na potrzeby osób, które chcą cieszyć się wigilijnymi smakami, ale nie mają czasu, umiejętności kulinarnych lub zwyczajnie chęci na samodzielne przygotowanie potraw świątecznych. Mają za to przygotowany budżet, bo catering będzie nas kosztował więcej niż własnoręczne przygotowanie dań.

Nadchodzące święta Bożego Narodzenia będą inne niż zwykle. Obostrzenia związane z pandemią koronawirusa wymagają od nas elastyczności, nie zmienia to jednak faktu, że większość chce i potrzebuje poczuć magię tych świąt. Z pewnością pomoże nam w tym smak potraw wigilijnych. Jeśli z jakichś powodów nie możemy ich przygotować, wybierzcie firmę cateringową, która je dostarczy.

Catering - cena i rekomendacja ma znaczenie
Aby mieć pewność, że wigilia będzie smaczna, musimy dobrze wybrać firmę cateringową. Pierwszym kryterium powinny być opinie klientów, a jeszcze lepiej naszych znajomych. Być może ktoś już korzystał z takiej oferty i mógłby nam o niej powiedzieć nieco więcej? Będziemy czuli się bezpieczniej, wiedząc, że te dania smakowały komuś, kto ma podobne preferencje do nas. Zwróćmy też uwagę na cenę. Wiadomo, że nie zachęci nas oszałamiająco wysoka, ale też zaskakująco tanie dania mogą wzbudzić podejrzenia co do jakości produktów, z których zostały wykonane. Zróbmy sobie alternatywny plan zakupów. Może się okazać, że różnica między zakupami a zamówieniem cateringowym wcale nie jest tak duża. Zwłaszcza że w czasie tych pierwszych mamy tendencję do kupowania za dużo.

Święta: jak oszczędzić czas podczas przygotowań
Zalety cateringu to przede wszystkim oszczędność czasu. Dania takie jak pierogi z kapustą i grzybami, wigilijny barszcz z uszkami są pyszne, ale także wiążą się ze sporymi nakładami pracy i kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Co roku restauracje i firmy cateringowe przygotowując świąteczne menu, starają się dbać o wszystkie potrzeby klientów. W menu nie brakuje więc typowo świątecznych potraw: barszczu, uszek, pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, smażonego karpia, śledzia w śmietanie z jabłkiem, ryby po grecku czy ryb w galarecie. Dzięki cateringowi możemy zadbać o tradycyjne dania na stole, ale wiele firm dba też o potrzeby osób borykających się z uczuleniem na gluten lub laktozę oraz wegetarian.

Świąteczny catering: ile to kosztuje?

Trudno ocenić, ile trzeba zapłacić za świąteczny catering. Decyduje o tym co najmniej kilka czynników. Przede wszystkim ilość jedzenia. Część osób decyduje się na kupno tylko kilku potraw wigilijnych. Pod uwagę należy wziąć także koszty dostawy (dla zaoszczędzenia można odebrać jedzenie osobiście). A ceny świątecznego jedzenia są bardzo różne.

Na rynku jest wiele pierogarni, które dostarczą pierogi o różnym, postnym i mniej postnym nadzieniu. Koszt jednego pieroga rozpoczyna się od 2 zł wzwyż, a dania kuszą pysznym ciastem i nadzieniami. Możemy kupić nie tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, ale i nadzieniem z ryby, fetą i szpinakiem lub słodkim twarożkiem. Najlepiej wejść na stronę facebookową firm, gdzie zwykle są najbardziej aktualne oferty.

Nie tylko pierogi możemy zamówić na Boże Narodzenie, ale i wszystkie potrawy świąteczne. Warto podczas zamawiania sprawdzić ceny i zobaczyć, co się najbardziej opłaca. Najtaniej zapłacimy za śledzie po polsku z cebulką w oleju czy rybę po grecku. Za ten pierwszy zapłacimy ok. 40 zł za półmisek, ryba będzie o ok. 20 zł droższa. Sałatka jarzynowa może kosztować ok. 50 zł za miskę. Kupić też możemy zupy: barszczyk czerwony z pasztecikiem w jednej z ofert to koszt 10 zł za porcję, a w przypadku porcji ryby na ciepło (dorsz lub karp smażony) – zapłacimy ok. 20 - 23 zł.

O ile musimy trochę się „pogimnastykować”, kiedy szukamy firmy cateringowej, która przygotuje smaczne potrawy, o tyle zamawianie ciast na świąteczny stół, weszło nam już w krew. Serniki, makowce, babki, pierniki możemy zamówić w każdej cukierni i niemal każdym sklepie spożywczym. Kilogram ciasta kupimy za ok. 25 - 40 zł. Co prawda te domowe wyjdą nam zawsze taniej, w przypadku kupnych, jeśli nie jesteśmy mistrzami wypieków, mamy pewność, że podamy ciasto dobrze przygotowane.

Partnerzy:
Nowe Ogrody Danuta Pańkowicz 
ul. Staropolska 2  
80-180 Kowale 
noweogrody.pl

HTS Pracownia Florystyczna 
Al. Jana Pawła II 6 E 
Gdańsk 
696 829 736 
Facebook

monoSztuka
ul. Maryli 7 80-123 Gdańsk 
tel. 508-538-013 
Facebook

POLAMP sp. z o.o. 
11-500 Giżycko,  
ul. Przemysłowa 1 
tel.    87 444 04 00 
polampy.pl

Dagmara - My Christmas
Pon. – pt. 8.00 – 16.00
Skontaktuj się z nami mailowo:online@dagmara.pl
Adres: Wyspiańskiego 22,38-200 Jasło

Materiał oryginalny: Catering świąteczny: nowoczesne sposoby na tradycyjną magię świąt Bożego Narodzenia - Gdańsk Nasze Miasto

Dodaj ogłoszenie