Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakowite jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. Wypróbuj przepis na kultowe danie z czasów PRL. Smaczny i tani obiad bez mięsa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować wyśmienite jajka w sosie musztardowym. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować wyśmienite jajka w sosie musztardowym. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na tani i szybki do przygotowania obiad bez mięsa? Proponuję pyszne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. To popularna w czasach PRL potrawa, która dawniej często podawana była m.in. na stołówkach i koloniach. Dla wielu to smak domowego obiadu. Sprawdź, jak je przygotować i wypróbuj przepis na jajka w sosie musztardowym.

W skrócie

Jajka w sosie musztardowym to znane i pyszne danie. Dawniej cieszyło się dużą popularnością. Nic w tym dziwnego. Jest tanie, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Mam dla ciebie niezawodny przepis na taką potrawę. Sos na bazie beszamelu warto doprawić ostrą musztardą, by był wyrazisty. Jeśli jednak wolisz łagodniejsze smaki, to sięgnij np. po musztardę delikatesową. Proponuję podać jajka w sosie musztardowym z porcją ziemniaków oraz sporą ilością posiekanego koperku i szczypiorku.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami

Przepis na jajka w sosie musztardowym

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej ostrej,
  • 25 g masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 300 ml bulionu,
  • 3 łyżki śmietanki 30 procent,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ugotowane ziemniaki do podania,
  • koperek i szczypiorek do posypania.

Jak zrobić jajka w sosie musztardowym?

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz i przekrój na pół.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż.
  3. Następnie wlewaj powoli bulion, cały czas mieszając, by nie było grudek.
  4. Gdy masa jest gładka, dodaj musztardę, wymieszaj.
  5. Wlej śmietankę, dopraw całość solą i pieprzem i pogotuj jeszcze minutę.
  6. Podawaj z porcją ziemniaków i jajkami na twardo. Całość posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Czytaj także: Fenomenalne jajka w wiosennym sosie. Przepis na ekspresową przekąskę na Wielkanoc. Zachwyci twoich gości

Co gotowano w PRL? Przepisy na tanie i pyszne dania

Kuchnia czasów PRL przez wielu wspominana jest z sentymentem. Zaradne panie domu potrafiły z niewielu dostępnych składników przygotować pyszne dania. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić popularne dawniej:

W czasach PRL przygotowywano także pyszne desery, zastępując nieosiągalne składniki, dostępnymi produktami. Jednym z nich jest blok, czyli pyszne ciasto bez pieczenia z kakao, mleka w proszku i herbatników. W kawiarniach serowano także wyśmienite bajaderki, przygotowywane z "resztek ciast", a także przekładane kakaową masą wafle. Popularny był także deser krem sułtański, z rodzynkami oraz jasną i kakaową śmietanką.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smakowite jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. Wypróbuj przepis na kultowe danie z czasów PRL. Smaczny i tani obiad bez mięsa - Strona Kuchni

Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto