MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

25-lecie Dworu Anna. Staropolska biesiada z tańcami i nalewkami w tle

25-lecie Dworu Anna. Staropolska biesiada z tańcami i nalewkami w tle

Ten film łapie za serce. Bohaterski czyn kierowcy. Zatrzymał pojazd, by ocalić jeża

Ten film łapie za serce. Bohaterski czyn kierowcy. Zatrzymał pojazd, by ocalić jeża

Polecamy

Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby

TYLKO U NAS
Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby

Pierwsza wiceprezydent Gdyni powołana, kolejni w drodze

Pierwsza wiceprezydent Gdyni powołana, kolejni w drodze

Nie możesz zrobić kupy? Kawa z magicznym dodatkiem oczyszcza jelita i odchudza

HIT DNIA
Nie możesz zrobić kupy? Kawa z magicznym dodatkiem oczyszcza jelita i odchudza