Na przyrządzenie autorskiego dania zespoły miały 30 minut. Kucharze musieli przygotować min. 5 porcji, które potem oceniało jury. Wspólną zabawę zakończyła degustacja oraz wręczenie nagród wygranym. Drużyny mogły rywalizować na profesjonalnym sprzęcie kuchennym, udostępnionym przez restaurację Honolulu wise food. Zwyciężyła drużyna “Potężne śniadanie”, która wygrała zaproszenie dla każdego członka do gdyńskiej restauracji ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni Zielony Rower. Wydarzenie prowadził znany ze swoich tekstów w “Kurierze Gdyńskim” Arkadiusz Brzęczek.
- Chociaż głównym tematem dnia jest światło i przygotowane w ramach tego prelekcje i warsztaty, to rozpoczynamy od III Mistrzostw Śniadaniowych - mówiła Aleksandra Nowakowska z Agencji Rozwoju Gdyni. - Wracamy do tradycji szykowania śniadań, która kiedyś miała miejsce na Halach w Gdyni. Drużyny rywalizowały w przyrządzaniu najsmaczniejszego śniadania. Głównymi kryteriami, na podstawie których wybraliśmy najlepszy zespół, były lokalność produktów, zero waste, czyli maksymalne wykorzystanie tych produktów, które zakupili i zdrowie śniadanie.
Oprócz konkursu na odwiedzających czekał spacer z przewodnikiem, dzięki któremu można było poznać ciekawostki i osobliwe historie dziejów rodzinnego biznesu kupców Hal. Zabytkowe podziemie modernistycznej Hali Łukowej było również polem do twórczych działań dla pasjonatów praktycznych rozwiązań w tematyce: aranżacji wnętrz, wzornictwa oraz fotografii.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?