Przepis na strogonowa

W tym tygodniu przepisem na pysznego strogonowa podzielił się z nami Jarosław Zagórny z Kościerzyny. Nasz Czytelnik nie gotuje zbyt często, ale ma kilka sprawdzonych przepisów, z których korzysta już od wielu lat.

Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij

(© FOT. JOANNA SURAŻYŃSKA)

- Lubię gotować, niestety na co dzień brakuje mi na to czasu - mówi pan Jarosław. - Natomiast, kiedy mam wolny weekend zawsze staram się upichcić coś pysznego dla całej rodziny. Jednym z naszych ulubionych dań jest strogonow. Potrawa ma wiele zalet. Można ją podać na obiad z ryżem lub ziemniakami, a rano można odgrzać na śniadanie i zjeść z bułką. Smakuje zarówno w pierwszej, jak i drugiej wersji.
Poza tym, potrawa jest prosta w przygotowaniu i udaje się każdemu.


Przepis na strogonowa


Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, papryka zielona i czerwona, 3 łyżki masła, 20 dkg pieczarek, rosołek wołowy, pół szklanki śmietany, przecier pomidorowy, sól, pieprz.

Wykonanie: Mięso kroimy w paski o grubości ok. 1,5 cm. Paseczki oprószamy mąką, podsmażamy i odkładamy do miski. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w cienkie talarki cebulę, a także pokrojoną paprykę i pieczarki, dodajemy do nich mięso oraz rozpuszczony w wodzie rosołek. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę, lekko zagotowujemy. Strogonow najlepiej smakuje podawany z kawałkiem kajzerki. Smacznego!

∨ Czytaj dalej

Komentarze (0)

avatar

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

Inne kategorie

Wideo

Zobacz koniecznie

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij