Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na wigilii obowiązkowo musi być karp, ale popularność zyskuje także jesiotr. Sprawdziliśmy, ile w tym roku kosztują ryby

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Najlepsza ryba na święta powinna być przede wszystkim świeża. Najchętniej kupujemy karpie, ale popularność zyskuje także jesiotr.
Najlepsza ryba na święta powinna być przede wszystkim świeża. Najchętniej kupujemy karpie, ale popularność zyskuje także jesiotr. Zdjęcie ilustracyjne Mariusz Kapala/Polskapress
Na święta Bożego Narodzenia Polacy kupują ryby. Trudno sobie wyobrazić wigilię bez karpia, czy śledzika. Popularny na salonach staje się także jesiotr. Ile kosztuje w tym roku karp? I jakie ryby najlepiej wybierać? Sprawdziliśmy!

Jakie ryby na święta Bożego Narodzenia

Już niedługo święta Bożego Narodzenia, podczas których rodziny spotkają się przy stole. A wiadomo - na stole nie może zabraknąć ryb. Pieczony karp, zupa rybna czy śledź w śmietanie to niemal obowiązkowy zestaw bożonarodzeniowy. Jakie ryby najlepiej wybierać? Przede wszystkim świeże i od lokalnych producentów. To gwarancja jakości - podkreślają smakosze. Zakłady Rybackie Wdzydze każdego roku w okolicy Bożego Narodzenia sprzedają tony ryb. Oczywiście króluje karp, ale nie tylko. Coraz bardziej na popularności zyskuje także jesiotr. To tzw. ekskluzywna propozycja, chociaż sporo tańsza od wysławionego węgorza, którego kilogram kosztuje około 100 zł. Zresztą to nie sezon na węgorza, bo ten rozpoczyna się w maju, więc jesiotr jest jak najbardziej na czasie.

- Obecnie największe zainteresowanie jest karpiami, pstrągami i jesiotrami - mówi pracownik Zakładów Rybackich Wdzydze. - Jeziora są zamarznięte, więc rybacy nie mogą odławiać innych ryb.

Jesiotr zyskuje na popularności, a nie należy do najtańszych. Wędzony kosztuje około 70 zł/kg, a świeży ponad 40 zł/kg. Chętnych nie brakuje.

Ile kosztuje karp

Nic jednak nie przebije popularności karpia. Przygotowywany w różnej postaci jest jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Obecnie kosztuje około 25 zł, jednak niewykluczone, że jego cena wzrośnie bliżej świąt do około 30 zł za kg.

Jedno jest pewne, nie ma to jak świeża ryba. W dużych marketach ich jakość często pozostawia wiele do życzenia, często są sprowadzane z dużym wyprzedzeniem z odległych zakątków świata. Aby zjeść smacznie, warto wybrać się do lokalnych hodowców.

- Ryba musi być świeża i to gwarancja smaku - mówi pracownik Zakładów Rybackich Wdzydze. - Są jednak osoby, które nie lubią czyścić ryb i wolą kupować je na tzw. tackach.

Spożycie ryb w Polsce jest stosunkowo wysokie i odgrywają one istotną rolę w diecie wielu Polaków. Jednak na przestrzeni lat sprzedaż spadła. Wiele osób rezygnuje z zakupu, bo ceny wzrosły. Jednak warto pamiętać, że ryby są cennym źródłem białka, kwasów omega-3, witamin oraz minerałów.

Ich wartość odżywcza sprawia, że są zalecane w codziennej diecie z wielu powodów. Przede wszystkim, ryby są doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. Kwas omega-3, obecny w rybach, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, poprawia kondycję skóry, a także wspomaga zdrowie mózgu. Ich spożywanie może korzystnie wpływać na profil lipidowy, pomagając w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu. Ponadto, dostarczają niektórych witamin, w tym m.in. D oraz minerałów, np. jodu, fosforu, czy selenu.

Nie można też zapominać o rybach morskich, które są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie niskokaloryczne. Warto wprowadzić je do swojej diety bo pozytywnie wpływają na redukcję ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Najzdrowsze gatunki zazwyczaj charakteryzują się wysokim poziomem kwasów omega-3, białka, witamin oraz minerałów.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

Oto kilka gatunków ryb uznawanych za szczególnie zdrowe:

  • Łosoś dziki: jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA). Kwas omega-3 ma korzystny wpływ na układ krążenia, zdrowie mózgu oraz zapobiega stanom zapalnym.
  • Śledź: to ryba morska, która dostarcza dużą ilość kwasów omega-3. Śledź jest także bogaty w witaminę D i witaminę B12, a także w minerały, takie jak selen.
  • Tuńczyk, zwłaszcza tuńczyk biały: jest źródłem białka, witaminy D, kwasów omega-3 i minerałów. Warto jednak zaznaczyć, że tuńczyk zawiera również pewne ilości rtęci, więc zaleca się umiarkowane spożycie, szczególnie dla kobiet w ciąży.
  • Makrela: jest to ryba morska, która dostarcza dużo kwasów omega-3, witaminę D, witaminę B12, oraz selen.
  • Sardynki: to niewielkie ryby, ale bardzo odżywcze. Są bogate w kwas omega-3, witaminę D, witaminę B12, wapń i selen.
  • Szprot: jest to kolejna mała ryba, bogata w kwas omega-3, witaminę D i witaminę B12. Szproty są również dobrym źródłem wapnia.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto