Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody w Jeleniej Górze? Odkryj wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Jeleniej Górze
Najlepsze lodziarnie w Jeleniej Górze jenifoto
Dowiedz się, gdzie znajdziesz lodziarnie w Jeleniej Górze. Niewątpliwie lody są nieodłącznie związane z wakacjami. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Jeleniej Górze.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Jeleniej Górze?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Dodaj firmę
Logo firmy Zakręcony Manufaktura Smaku
Jelenia Góra, Plac Ratuszowy 27/28
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Jeleniej Górze

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Jeleniej Górze? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Jeleniej Górze?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lodziarnie w dawnej Polsce?

W czasach PRL-u produkcja lodów w Polsce znacznie się rozwinęła, a ich spożywanie stało się bardzo popularne. Na początku rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je za pomocą łyżek na andruty i wafle. Oferowane wówczas smaki nie były zbyt wyszukane. Głównie były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem powstawały nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto