W konkursie stanęło 19 drużyn z całej Polski. Były potrawy inspirowane „Panem Tadeuszem” „Przepiórkami w płatkach róży”, a nawet „Akademią Pana Kleksa”. Wszystkich uczestników oceniało jury pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Jury oceniało danie główne, deser, elementy techniczne i oczywiście aspekty literackie
- Szefowie kuchni zebrali się tu nie po to, by się „polansować”, ale po to, by zapewnić sobie zaplecze kulinarne. Chcą mieć wpływ na to, jak uczniowie się szkolą i po części ich ukierunkowywać. Taki konkurs to wyzwanie dla młodych ludzi, ale i ciekawe doświadczenie. Dzięki temu młodzież uczy się pracować z ludźmi, co jest nieodłącznym elementem pracy każdego szefa kuchni – mówił Krzysztof Szulborski.
Nagrodę Grand Prix w konkursie zdobyli młodzi kucharze z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni: Beata Kustosz i Tomasz Grota. Przygotowali suma w puree z groszku z mięty z pianką z wędzonki, foie gras bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem inspirowanym barokowym tekstem Hieronima Morsztyna „Światowa Rozkosz” oraz czekoladową niespodziankę – rurki z kremem nawiązujące do „Pchły Szachrajki” Jana Brzechwy. Dostali oni też specjalne wyróżnienie od Katarzyny Dobrzynieckiej z Polskiej Akademii Kulinarnej – wyjazd na finał programu TOP CHEF do Warszawy.
W przerwie konkursu odbywały się pokazy kulinarnych mistrzów. Można było przyjrzeć się m.in. temu, jak słodkie praliny przygotowuje Tomasz Deker, i jak dania kuchni włoskiej przygotowują Piotr Sawczenko z Restauracji Szafarnia 10 i Daniel Borowski z Ristorante La Cucina.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?