Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Gdyni otwarto Wytwórnię Lodów Prawdziwych. Jakie smaki "u Lodziarzy"?[ZDJĘCIA]

red.
Pomysł na uruchomienie prawdziwej lodziarni „przywędrował” na Pomorze aż... z Podlasia.

Oryginalna, polska receptura, stworzona została w okresie międzywojennym. Mowa o lodach wytwarzanych od dzisiaj w jedynej na Pomorzu lodziarni należącej do sieci Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy”.

Pomysł na uruchomienie lodziarni oferującej niepowtarzalne lody bazujące na sprawdzonym przepisie znalezionym przypadkowo na strychu „przywędrował” na Pomorze aż... z Podlasia. A konkretnie z Białegostoku.

Dzięki wykorzystaniu odpowiedniej technologii, twórcom lodziarni udało się odtworzyć ich smak i konsystencję, uruchamiając zarazem produkcję na większą skalę. Tam właśnie, w ubiegłym roku powstała pierwsza lodziarnia pod szyldem „u Lodziarzy”. Po niewątpliwym sukcesie pierwszego lokalu wkrótce powstał kolejny, w Augustowie. Dziś sieć liczy już kilkanaście punktów, które działają w największych miastach Polski. I wciąż otwierane są kolejne, bo wszędzie gdzie się pojawiają, lody prawdziwe dosłownie szturmem zdobywają popularność wśród klientów.

- Naszą najmocniejszą stroną są oczywiście… lody - przyznaje Maciej Siniło, współwłaściciel gdyńskiej firmy. -
W lodziarni nie ma liczącego kilkanaście czy kilkadziesiąt pozycji menu. Zamiast tego są wspomniane dwa „Smaki dnia” oraz trzy standardowe, tradycyjne wyroby: czekoladowy, truskawkowy i śmietankowy. A do tego oryginalne kompozycje. Na porządku dziennym będą zatem lody marchewkowe, fasolowe, szpinakowe, mojito, rabarbarowe czy chałwowe.

Istotne przy tym są składniki, z których wytwarzane są desery. To naturalne i świeże owoce oraz warzywa, a przede wszystkim mleko – niepasteryzowane. Ważne są również dodatki stosowane do przyrządzania nowych smaków, które trafiają do lodziarni w zasadzie z… całego świata. To precyzyjnie wyselekcjonowane komponenty, jak oryginalna, brazylijska kawa i kakao czy belgijska czekolada.

- Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które nie przyswajają glutenu. A wiemy, że to zjawisko przyjmuje coraz większą skalę. Nasze lody są serwowane również w specjalnych, bezpiecznych, bezglutenowych wafelkach – podkreśla właściciel.

Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” znajduje się w Gdyni, przy ulicy Świętojańskiej 100 Pracuje codziennie w godzinach od 9.00 do 21.00.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto