Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uważajcie na leśne grzyby

redakcja
redakcja
Rafael
Na weekend zapowiada się piękna pogoda. Do lasów już w piątek ruszą grzybiarze. Lepiej mieć się jednak na baczności. Zjedzenie nawet kawałka muchomora sromotnikowego możemy przypłacić życiem.

Tylko w tym tygodniu informowaliśmy o kilku zatruciach niebezpiecznymi grzybami, do których doszło w naszym regionie. Jedno z nich zakończyło się śmiercią dziecka.
- Zabójcza dawka to 50 gramów - mówi Paulina Klarkowska ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy. - To w przybliżeniu pół muchomora. I nie jest prawdą, że grzyb po ugotowaniu jest mniej toksyczny, niż w stanie surowym. To jeden z przesądów, które krążą wśród grzybiarzy.
Czytaj cały materiałTakich "kuchennych”, fałszywych przeświadczeń jest więcej. Okazuje się, że większość domowych sposobów na to, jak odróżnić grzyba, który wzbogaci smak bigosu od tego zabójczego, po prostu zawodzi.
- Niektórzy są przekonani, że grzyby trujące rozpoznaje się po tym, jak ciemnieją po posoleniu - wyjaśnia Paulina Klarkowska. - To zwykła bujda. Jest wiele gatunków grzybów, które zmieniają barwę po ugotowaniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Uważajcie na leśne grzyby - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto