Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizza i mała czarna, czyli Mąka i Kawa

Maciej Krajewski
fot. Maciej Krajewski
Tania pizza przygotowywana w tradycyjny, włoski sposób, robiony na miejscu makaron, i obowiązkowa dawka kofeiny ­– to wszystko oferuje Mąka i Kawa, teraz z nowym lokalem w centrum handlowym Metropolia.

Restauracja jest właściwie specyficznym połączeniem pizzerii i kawiarni. W menu można znaleźć zarówno oryginalne włoskie dania, przyrządzone ze składników branych wyłącznie z Włoch, jak i autorską kawę, tworzoną specjalnie przez właściciela. – Zaczęło się od tego, że moja rodzina ma palarnię kawy od ponad 20 lat, więc zawsze mi ta kawa towarzyszyła ­– mówi Maksymilian Krzykowski, właściciel lokalu. – Bardzo chcieliśmy, bardzo ja chciałem, żeby było coś fajnego, takiego, gdzie moglibyśmy sprzedawać naszą kawę.

Dodaje też, że jednak nie czuł się, aby sama kawiarnia wystarczyła. – Też jestem fanatykiem pizzy od dzieciństwa. Zauważyłem taki trend, że jeżeli chce się zjeść dobrą pizzę włoską w Trójmieście to przeważnie trzeba pójść do Włocha wydać 30, 40 zł (…). A ja chciałem odwrócić tą sytuację – dlaczego nie zrobić takiej samej pizzy (…) tylko zrobić ją bardzo tanio?

Restauracja oferuje proste dania, po przystępnych cenach. Pizza, kanapki na ciepło, makaron, sałatki. Wszystko jest robione na miejscu (nawet makaron, który pracownicy sami przygotowują) w klasyczny, włoski sposób, bez niepotrzebnych udziwnień. I choć Mąka i Kawa mogłaby się poszczycić swoim sprzętem czy dokładnością w doborze składników, właściciel przede wszystkim zwraca uwagę na samych pracowników. – Uważam, że w kuchni jak i w ogóle najważniejsi są ludzie. – komentuje Maksymilian Krzewkowski. – Bo pizzę może zrobić każdy, ale ja zawsze to mówię, że jest taki niewidoczny element, ta umiejętność stworzenia tego.

Pierwszy lokal Mąka i Kawa powstał we wrześniu 2013 roku i wciąż działa przy ul. Świętojańskiej w Gdyni. Nowe miejsce utworzono w galerii Metropolia w Gdańsku Wrzeszczu, przy ul. Kilińskiego 4, gdzie funkcjonuje od grudnia ubiegłego roku. Jest ono swoistym rozwinięciem poprzedniej restauracji, oferując więcej pozycji w menu i po prostu więcej miejsca.

wideo: Maciej Krajewski

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto