Targi połączone z piknikiem odbywać się będą od piątku do niedzieli (8-10 maja), codziennie w godz. 10-18, na polanach parku przy al. Zwycięstwa 291.
- Będzie można posłuchać koncertów muzyki ogrodowej oraz spróbować ekologicznych specjałów - zachęca Agata Gierjatowicz z firmy Haczet, organizatora targów. - Przygotowaliśmy sporą ofertę, w tym roku udział weźmie ponad stu wystawców. Będzie można spróbować i kupić m.in. swojskie sery i wędliny, miody pitne i naturalne, słodycze z manufaktury, wypieki gospodyń wiejskich czy wina. To więc doskonała okazja do pikniku, wszystkie rarytasy znajdą się na miejscu.
Ogród w Kolibkach. ZOBACZ realcje z poprzednich edycji.
Impreza po raz pierwszy będzie mieć motyw przewodni. Będzie nim "Zdrowa żywność z własnego ogrodu, bez chemii i szkodliwych środków. Czy to tylko marzenie?". Na to pytanie spróbują odpowiedzieć zaproszeni przez organizatorów goście. Przykładowo Rudi Schubert opowie m.in. o swoich doświadczeniach w uprawie warzyw, a Marek Piekarczyk przygotuje dla gości wegetariańskie potrawy własnego przepisu.
To nie koniec atrakcji. Piknikowi towarzyszyć będą targi ogrodnicze. Zainteresowani będą mogli kupić praktycznie wszystko: od drzew i krzewów ozdobnych, przez narzędzia i rzeźby z drewna, po meble ogrodowe z metalu, budki lęgowe dla ptaków oraz fontanny.
- W okresie wiosennych porządków i komponowania nasadzeń kwiatów oraz krzewów ozdobnych w naszych ogrodach oferta, jaką przygotowali producenci roślin oraz galanterii ogrodowej dla miejskich ogrodów, jest niezwykle przydatna - mówi Agata Gierjatowicz.
Inspiracji będzie można poszukać... na wystawie projektów ogrodów lub ich fragmentów przygotowanych przez firmy zajmujące się projektowaniem i zakładaniem ogrodów z terenu naszego województwa.
PROGRAM IMPREZY
Piątek, 8 maja
- godz. 15-17: pokazy kulinarne zdrowej kuchni, z wykorzystaniem produktów i ziół z własnego ogrodu oraz od wystawców biorących udział w imprezie, prowadzone przez dietetyk Marię Piastowską
Sobota, 9 maja
- godz. 13-16.30: spotkanie dotyczące wegetarianizmu. O gotowaniu bez mięsa opowie lider zespołu TSA Marek Piekarczyk. Artysta poprowadzi również pokaz gotowania na żywo. Na zakończenie spotkania organizatorzy zaplanowali również koncert zespołu Marka Piekarczyka w specjalnie dobranym repertuarze
- godz. 12-13.30: pokazy kulinarne dietetyk Marii Piastowskiej
Niedziela, 10 maja
- godz. 13-16.30: gotowanie na żywo z wykorzystaniem nowalijek, połączone ze spotkaniem dotyczącym zakładania miniogródków ziołowych i warzywnych dla własnych potrzeb. Właścicielka gospodarstwa ogrodniczego Lawenda Zofia Zienkiewicz zaprezentuje również gotowe zestawy roślin do uprawy na balkonie, tarasie lub parapecie.
- godz. 12-13.30: pokazy kulinarne dietetyk Marii Piastowskiej
- godz. 13-15: piosenkarz i satyryk Rudi Schubert opowie o swojej pasji rolnika, o doświadczeniach i odkryciach, a także o korzyściach, jakie płyną z życia z dala od zgiełku wielkiego miasta. Dla gości Ogrodu 2015 przygotuje również swoją popisową potrawę.
Koszt wstępu na imprezę to 6 zł. Dzieci do lat 7 będą bawić się bezpłatnie
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?