Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Marcin Popielarz i Jan Kilański z Gdyni półfinalistami konkursu kulinarnego S.Pellegrino Young Chef

oprac. DJK
Jan Kilański
Jan Kilański mat. prasowe
S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, skupionych nie tylko na smaku potraw, ale także na ich wyglądzie i sposobie podania. Polskę reprezentować będzie czterech kucharzy, w tych aż dwóch z Gdyni - Marcin Popielarz - Head Chef gdyńskiego Białego Królika oraz Jan Kilański z gdyńskiej restauracji Główna Osobowa.

Konkursową potrawą Marcina Popielarza jest śledz marynowany w stylu rybackim podawany z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku.

Noc Restauracji 2017 w Gdańsku. Smaki Gdańska na talerzu [ZDJĘCIA]

Jan Kilanski przygotował zaś królika w żurawinowym sosie hoisin i kokosowej glazurze, podawanego z suszonym śledziem w sosie z hibiskusa, emulsją z buraka i trawy żubrowej oraz ziemniakiem pieczonym w gęsim tłuszczu.

Dania kucharzy oceniać będzie jury, w którym zasiada m.in. Wojciech Modest Amaro.

Magda Gessler o zawodzie restauratora:

źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto